Hlavní obsah

Oslabení Šojgua. Novým velitelem západních ruských vojsk je bývalý wagnerovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým velitelem ruského západního vojenského okruhu se stal generálporučík Jevgenij Nikiforov, který v letech 2014 a 2015 úkoloval soukromou Wagnerovu skupinu. Uvedla to v úterý ukrajinská vojenská rozvědka GUR. Podle Institutu pro studium války jde o další oslabení pozice ruského ministra obrany a posílení pozic Wagnerovy skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Centrála Wagnerovy armády v Petrohradě

Článek

Nikiforov nahradil na postu velitele Západního vojenského okruhu generálplukovníka Sergeje Kuzovljova, který vydržel v jeho čele jen měsíc. Odvolán údajně byl kvůli tomu, že neuspěl s přípravou útoku na Lyman.

Nikiforov je už čtvrtým velitelem Západního vojenského okruhu od začátku invaze. Z velitelství v Bogučaru ve Voroněžské oblasti velí i západní skupině ruských jednotek na Ukrajině. Ta vede boje u Bachmutu, kde hrají výraznou roli právě příslušníci Wagnerovy skupiny.

Nikiforov předtím působil jako náčelník štábu Východního vojenského okruhu, v letech 2014 a 2015 ale dával úkoly jednotkám Wagnerovy skupiny na Donbase, když působil jako náčelník štábu 58. vševojskové armády.

Nikiforov nařídil sestřelení transportního letounu

Podle vyšetřování ukrajinské tajné služby SBU nařídil Nikiforov zakladateli Wagnerovy skupiny Dmitriji Utkinovi, aby 14. června 2014 zničil ukrajinský transportní letoun Il-76 ruční protiletadlovou střelou před přistáním v Luhansku. Při akci zahynulo všech 49 vojáků na palubě.

Povstalci na Ukrajině sestřelili další armádní letadlo, po iljušinu se zřítil i suchoj

Evropa

Nikiforov údajně patří do skupiny velitelů spojených s armádním generálem Sergejem Surovikinem, který velí operaci na Ukrajině, a Jevgenijem Prigožinem, který Wagnerovu skupinu financuje. Jeho jmenováním je podle ISW i ukrajinské rozvědky dalším oslabením pozic ruského minstra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Založil jsem Wagnerovu skupinu, přiznal „Putinův šéfkuchař“ Prigožin

Zahraniční

Lyman vyčištěn. Neochota stáhnout vojáky před ceremonií stála Putina 1500 životů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám