Hlavní obsah

Nebudeme čekat na zázrak, uděláme si ho sami, apeloval Zelenskyj na Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinci nečekají na zázrak, ale tvoří ho svým vzdorem ruské invazi. V sobotním přání k vánočním svátkům to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle jeho slov mají letošní svátky hořkou chuť.

Foto: Kyiv Post/Twitter

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Setkáváme se tento den a všechny budoucí zimní svátky za těžkých okolností. Někdo dnes uvidí první hvězdu na nebi nad Bachmutem, Rubižným, Kreminnou. Někdo ji uvidí skrz díry ve své rozstřílené střeše. Někteří lidé budou slavit svátek v cizích domovech,“ řekl Zelenskyj. V projevu zmínil také Ukrajince, kteří se nachází v ruském zajetí. „Zapamatujte si, že si pro tyto lidi přijdeme a vrátíme svobodu všem ukrajinským mužům a ženám,“ řekl prezident.

Země čelí útokům na energetickou infrastrukturu, které mohou způsobit výpadky proudu. Kvůli válce mají vánoční svátky na Ukrajině hořkou chuť, uvedl Zelenskyj. „Večeře u rodinného stolu nemůže být tak chutná a teplá. Někde mohou být i prázdné židle. A naše domy a ulice nemohou tak zářit,“ řekl Zelenskyj.

Zmínil ovšem, že Ukrajinci nikdy nepocítí nedostatek odvahy a nezdolnosti. „Zažili jsme mnoho hořkých zpráv a zaslouženě obdržíme zprávy dobré. Budeme zpívat koledy, vesele jako vždy a hlasitěji než zvuk generátoru. I v naprosté tmě se najdeme, abychom se pevně objali. A když nebude teplo, budeme se dlouho objímat, abychom se zahřáli,“ řekl.

Podle něj Ukrajinci mají v odvaze a statečnosti „mocnou a účinnou zbraň“. „Nebudeme čekat na zázrak, vlastně ho sami tvoříme,“ řekl na závěr přání ukrajinský prezident.

Zelenskyj přání adresoval pravoslavným křesťanům západního obřadu, kteří slaví Vánoce podobně jako katolíci a evangelíci na konci prosince. Pravoslavní východní liturgie, mezi které patří i ruská pravoslavná církve, místo toho slaví narození Ježíše na začátku ledna.

Zelenskyj chystá mírový plán

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám