Hlavní obsah

Naprosto pitomé. Rusové nechápou, jak mohli přijít za tři hodiny o 10 obrněnců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská snaha o další postup v Doněcké oblasti neuspěla. Koncem ledna se jim nepodařilo prorazit u Novomychajlivky, když během tří hodin přišli o deset kusů obrněné techniky včetně tří tanků. Dva tanky se dokonce srazily. Potvrdilo to, že výcvik stále vázne, velitelé opakují staré chyby a Rusko si neví rady s pokročilými drony.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský dron Vampire

Článek

Obrněná vozidla, mezi nimiž byly kromě tanků i bojové vozidlo pěchoty BMP-2 a pásové obrněné transportéry MT-LB, jela v koloně jihozápadně od Novomychajlivky bez jakékoli ochrany.

Nejprve se srazily dva tanky. Po srážce jeden z nich nemohl pokračovat. Zbytek kolony musel nepojízdný tank objíždět a dostal se pod útoky ukrajinských FPV dronů. Zasažena byla všechna vozidla včetně už nepojízdného tanku T-72, která zřejmě patřila ruské 20. motostřelecké divizi, uvedl časopis Forbes.

Útok ukázal, že ruské jednotky jsou stále nedostatečně připravené a opakují chyby, které dělaly už loni, jako je pohyb v koloně za sebou v oblastech, které nejsou pod kontrolou. Ruský vojenský blogger působící na telegramovém účtu „Povjornutyje na Z vojně“ (Navrátilci z války Z) označil postup vlastních sil za „naprosto pitomý a nekompetentní“.

Drony zasáhly jednu z největších ropných rafinerií v Rusku

Válka na Ukrajině

Neúspěšný pokus o průlom vyvolal v Rusku velké diskuse mezi vojenskými bloggery, uvedl Institut pro studium války.

Někteří upozorňovali na fakt, že velení jednotky podcenilo nebezpečí útoku ze strany dronů, které pak svými náložemi ničily jeden tank za druhým. Ruské systémy rušení navíc nejsou proti pokročilým ukrajinským FPV dronům účinné.

„Fakt, že dnes jdou obrněné jednotky do boje bez zařízení REB (pro radioelektronický boj), ukazuje nedbalý přístup k obrněné technice a personálu. Takové komplexy (pro REB) jsou ve srovnání s tanky opravdu levné. A nezapomeňte na platby mrtvým a raněným,“ uvedl kanál Svidětěli Bajraktara. Současně upozornil, že systémy REB ale zaostávají: „Vývoj nepřátelských FPV dronů je rychlejší než vývoj systémů elektronického boje. Moji známí nedávno šli do útoku s drahou rušičkou dronů, ale nakonec jim nepomohla.“ Drony podle nich létaly, jako by Rusové žádnou rušičku s sebou ani neměli.

Kvůli FPV dronům je třeba zapomenout na velké tankové útoky

„Nyní nemáme univerzální řešení ani my, ani nepřítel. Už nyní je jasné, že drony boudou létat tak, jak létaly. Brzy se na bojišti objeví takové řešení, které sníží efektivitu REB na směšnou úroveň. Dokud nevynaleznou zařízení, které zničí drony za letu, musíme opustit ideu tankových útoků do hloubky,“ dodal kanál Svidětěli Bajraktara a upozornil, že už Bachmut musela dobýt pěchota, a to rychlé FPV drony nebyly ještě rozšířené.

Rusko sice začalo s masovou výrobou vlastních dronů, ale zastupitel moskevské dumy Andrej Medvěděv kritizoval, že se masově vyrábějí jen takové, které postrádají nutné technologické adaptace, aby mohly na bojišti soupeřit s ukrajinskými, připomněl Institut pro studium války.

Kanál Zergulio, za nímž stojí ruský vojenský blogger Sergej Koljasnikov, který dříve působil ve státních médiích a v březnu 2022 byl nakrátko zadržován, upozornil, že se Rusko podobně jako jiné autoritářské systémy stává obětí snahy vycházet vstříc vedení a říkat mu jen to, co chce slyšet. Prezidentu Vladimiru Putinovi se to podle něj opakovaně nepodařilo změnit a kanály na Telegramu pak zůstávají jediné, které poskytují hlubší vhled do dění a problémů souvisejících s válkou.

Ochránit Petrohrad před drony? Na to nemáme, přiznal vlivný ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám