Hlavní obsah

Na Ukrajinu dorazily další dva systémy protivzdušné obrany Iris-T

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina obdržela další dva systémy protivzdušné obrany Iris-T z Německa. Podle agentury Reuters to ve svém večerním projevu uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dva tyto systémy už na Ukrajině jsou.

Foto: Profimedia.cz

Rakety systému Iris-T

Článek

„Dvě nová odpalovací zařízení Iris-T dorazila na Ukrajinu. Je to mocný a velmi potřebný obranný systém,“ sdělil Zelenskyj.

Dodání těchto dvou nových systémů v květnu přislíbil zástupce německého ministerstva obrany Christian Freuding, který zároveň uvedl, že další čtyři budou následovat v roce 2024.

V posledních měsících Ukrajina své západní spojence žádala o účinné systémy protivzdušné obrany opakovaně. Vedle německých systémů ukrajinské nebe pomáhají chránit také například americké systémy Patriot. Vzhledem k intenzitě ruských vzdušných útoků se těchto obranných kompletů ale napadené zemi stále nedostává, upozorňuje například mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Na konci loňského roku média informovala, že Německo poskytne Ukrajině také systém Skynex, který nechá vyrobit zbrojovku Rheinmetall. Dodán by měl být na začátku roku 2024.

Německé protivzdušné rakety prošly křtem ohněm. Ukrajinci si je nemohou vynachválit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám