Hlavní obsah

Na tržnici v Kosťantynivce zřejmě zabíjela ukrajinská střela, píše NYT. Kyjev to odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosťantynivka
Aktualizováno

Střela, která 6. září po zásahu tržnice v Kosťantynivce v Doněcké oblasti zabila nejméně 15 civilistů a další tři desítky zranila, byla zřejmě ukrajinská, nikoliv ruská. S odvoláním na výpovědi svědků, analýzu videozáběrů, satelitních snímků a úlomků rakety to v pondělí napsal americký list New York Times (NYT). Ukrajinská civilní kontrarozvědka SBU to ale v reakci odmítla.

Zásah tržiště v Kosťantynivce.Video: Twitter

 
Článek

Podle deníku šlo pravděpodobně o ukrajinskou střelu systému protivzdušné obrany Buk, která netrefila zamýšlený cíl. Ukrajinská kontrarozvědka SBU ale toto tvrzení několik hodin poté odmítla. „Podle vyšetřování nepřítel zasáhl tento civilní objekt z komplexu S-300. Svědčí o tom zejména identifikované úlomky střely zachycené na místě tragédie,“ citoval z jejího prohlášení web Ukrajinska pravda s tím, že vyšetřování stále pokračuje.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v úterý napsal, že pochybnosti o zapojení Ruska do úderu na Kosťantynivku nepochybně přinášejí nárůst konspiračních teorií.

„Vyžadují proto přezkoumání a  právní posouzení ze strany vyšetřovatelů. Společnost dozajista dostane odpověď na otázku, co se v Kosťantynivce stalo,“ sdělil. Připomněl zároveň, že válku na Ukrajině vyvolalo svou invazí Rusko, které pravidelně podniká masivní vzdušné údery na ukrajinské civilní cíle. Ukrajina se pouze brání, dodal.

Rusové ostřelovali Kosťantynivku kazetovou municí, zabili dítě

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už zhruba dvě hodiny po zásahu tržnice v prohlášení z útoku obvinil „ruské teroristy“, což Západ téměř beze zbytku přijal. List NYT ve svém nynějším textu citoval zdrženlivější vyjádření mluvčího ukrajinských ozbrojených sil s tím, že věc se stále vyšetřuje a že nemůže poskytovat žádné další informace. Hlavice, která explodovala v Kosťantynivce, přitom neodpovídá raketám používaným tímto systémem, napsal americký deník.

Zatímco noc před 6. zářím cíle ve městě ostřelovala ruská armáda, v osudný den ukrajinská armáda ve 14:00 směrem k ruským liniím odpálila dvě střely země-vzduch z blízké obce Družkivka, tvrdí NYT i s odvoláním na svědectví svého reportéra, který se v danou chvíli v této obci nacházel. Obyvatelé pak na ukrajinskou palbu upozornili v místní skupině na síti Telegram, naposledy ve 14:03. O minutu později byla zasažena tržnice v Kosťantynivce.

Odpálení ukrajinských střel z Družkivky v danou dobu potvrdili i další svědci, které NYT vyzpovídal, včetně příslušníka ukrajinské armády, který hovořil pod podmínkou anonymity. Palbu ze systémů Buk na tomto místě naznačuje i charakteristicky spálený trávník, který je vidět na satelitních snímcích, píše americký deník.

Americký deník podotkl, že ukrajinské úřady zprvu nechtěly jeho reportéry na místo dopadu střely pustit (což však mohlo být dáno i nutností hladkého průběhu záchranných prací), později se však novinářům přece jen podařilo svědky vyzpovídat.

„Zdá se, že útok byl tragickou nehodou. Experti na protivzdušnou obranu podotýkají, že střely, jako je ta, která zasáhla tržnici, se mohou vychýlit z kurzu z různých důvodů. Může jít o závadu elektroniky nebo křídlo střely, které může být poškozeno nebo odtrženo při odpalu,“ napsal nyní list NYT.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Záchranáři přenášejí zraněného muže do sanitky po zásahu tržiště v centru města Kosťantynivka.

Upozornění, že záznamy z bezpečnostních kamer ukazují, že střela nepřiletěla zpoza ruských linií, ale ze severozápadního směru, kde leží území ovládané Ukrajinou, se na sociálních sítích objevovaly už krátce po zásahu tržnice. Zhruba 300 kilometrů severním a severozápadním směrem od Kosťantynivky se nicméně nachází také hranice Ruska a Běloruska. Zpočátku také nebylo jasné, o jaký typ zbraně šlo.

Foto: Interior Ministry Of Ukraine, Reuters

Následky zásahu tržnice v Kosťantynivce.

Na záběrech ze zásahu tržnice je slyšet i zvuk blížící se střely, zdá se, že nejméně čtyři chodci současně otáčejí hlavy směrem k přicházejícímu zvuku. Dráha letu střely je také patrná z odrazu na střechách zaparkovaných aut. Severozápadnímu směru letu podle expertů vyzpovídaných NYT odpovídá i roztříštění úlomků po explozi střely, která nastala krátce před dopadem na zem. Někteří však takovou analýzu zmíněného videa zpochybňují.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová naopak v reakci na zjištění amerického deníku uvedla, že za smrt lidí v Kosťantynivce nese vinu Ukrajina. „I když se tak stalo neúmyslně, je každému jasné, že úplná demilitarizace kyjevského režimu není jen požadavkem, ale naprostou životní nutností,“ uvedla na komunikační platformě Telegram. Kyjev se podle ní snažil provést informační operaci a svalit vinu na Rusko.

Krvavý útok na tržiště v Kosťantynivce, až 16 mrtvých. Zelenskyj sdílel video výbuchu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám