Hlavní obsah

Maryna přijela do Kyjeva po půlroce. Exploze ji zastihla u vlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před válkou se Maryna v horách Zakarpatí na západě Ukrajiny skrývala šest měsíců. Návrat do domovského Černihivu si naplánovala na pondělí, při přestupu na vlakovém nádraží v Kyjevě ji však zastihla exploze.

Foto: Reuters

Záběry útoků na Kyjev

Článek

„Všechno mi to znovu ožilo před očima. Všechno, co jsem zažila v březnu při okupaci v Černihivské oblasti,“ popsala nyní ruskojazyčné mutaci stanice BBC nový hrůzný zážitek. Výbuch zasáhl při výstupu z vlaku také Vasyla, původem stavaře z Ivano-Frankivsku.

„Zazněly tři hlasité výbuchy. Bylo to děsivé. Seshora pršelo sklo. Lidé padli na zem, plakali a modlili se,“ vylíčil. Lidé na nádraží podle něj byli dez­orientovaní, nikdo nevěděl, kam se běžet ukrýt. Úder v centru ukrajinské metropole šokoval i manžele Olenu a Valerije Badachovy, kteří žijí v bytě s výhledem na dětské hřiště v zasaženém Ševčenkově parku.

Reportéra BBC zastihlo ostřelování Kyjeva v přímém přenosu

Válka na Ukrajině

„Bylo to strašné. Zničehonic se tu objevila díra,“ vylíčila Olena stanici BBC. „Strávila jsem tu celý život. Chodila jsem tu do školy, pomáhala uklízet park, zasévat trávník. Vyrostl tu můj syn i vnuk,“ nemohla uvěřit raketovému zásahu v parku. „Vždycky tu bývá spousta dětí,“ uzavřela otřesená obyvatelka.

Centrem Kyjeva v pondělí otřásly exploze po úderu ruských raket. Ty kromě ukrajinské metropole zasáhly dalších osm ukrajinských regionů. Útoky si vyžádaly nejméně 19 mrtvých a 105 zraněných. Podle ukrajinského velení ruské síly na ukrajinská města vypálily 83 střel.

Reklama

Výběr článků

Načítám