Hlavní obsah

Kyjev se poprvé od září stal terčem ruského útoku, všechny drony byly sestřeleny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na ukrajinskou metropoli mířily v noci na sobotu drony a rakety. Agentury Reuters a AFP s odvoláním na svědky shodně informovaly o dvou silných explozích v Kyjevě. Starosta Vitalij Kličko uvedl, že souvisely s nasazením protivzdušné obrany (PVO).

Foto: ČTK/AP

Ukrajina zveřejnila foto sestřeleného „sebevražedného dronu“ údajně íránské výroby, který měl Teherán dodat ruské armádě

Článek

„Podle aktuálních informací síly PVO zasahovaly poblíž Kyjeva, na levém břehu. V hlavním městě nebyla žádná tísňová volání. Bylo jen několik volání zdravotníkům, ale žádné oběti nejsou. Lidé volali kvůli silným explozím,“ uvedl na Telegramu Kličko.

Náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko předtím uvedl, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila „všechny vzdušné cíle na přístupech ke Kyjevu“ a že se ruský dronový útok zřejmě obešel beze ztrát na životech i majetku.

Rusko podle ukrajinských vzdušných sil v noci zaútočilo drony Šáhid 131/136 a několika raketami.

Na Kyjev mířilo nejméně 20 raket, sestřelené úlomky zranily sedm lidí

Evropa

Jednatřicet šáhidů přiletělo ze třech různých stran – od Primorsko-achtarsku na březích Azovského moře a Kursku v Ruské federaci a z Čaudy na okupovaném Krymu. Devatenáct z nich se podařilo sestřelit.

Dále byla vypuštěna jedna střela s plochou dráhou letu vzduch-země Ch-31, jedna raketa ze systému PVO S-300, která letěla z Bělgorodské oblasti, a jedna protilodní raketa P-800 Oniks z Krymu.

Ukrajinská PVO zasahovala v Kyjevské, Oděské, Dněpropetrovské, Charkovské, Poltavské, Sumské a Kirovohradské oblasti.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu loni v únoru pravidelně podniká vzdušné útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Minulou zimu se soustředilo na útoky na energetickou síť, takže byly časté výpadky dodávek elektřiny a tepla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden uvedl, že Ukrajina v očekávání nové vlny ruských útoků na energetickou infrastrukturu nasadila nové systémy protivzdušné obrany dodané za Západu.

Dronový ohňostroj na kyjevském nebi. Snímky zachytily ruský noční útok šáhidy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám