Hlavní obsah

Kreml je nadšen z Muskova „návrhu“ na příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinci ho poslali do patřičných míst, Rusové pro něj naopak mají jen slova chvály. Mírový plán amerického miliardáře Elona Muska, podle kterého by se měla Ukrajina vzdát Krymu, zavázat se k neutralitě a uspořádat nová referenda ve východních oblastech, ocenil v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, informuje agentura Reuters.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Šéf Tesly a SpaceX Elon Musk

Článek

„Je velmi pozitivní, že někdo jako Elon Musk hledá mírové východisko z této situace,“ řekl Peskov novinářům.

Podle něj se Musk chová lépe než řada profesionálních diplomatů, protože se aktivně snaží dosáhnout míru. „A to je bez splnění ruských podmínek absolutně nemožné,“ dodal.

Muskův svérázný mírový plán pobouřil Ukrajinu

Válka na Ukrajině

V pondělní anketě na Twitteru šéf Tesly navrhl, aby Ukrajina natrvalo postoupila Krym Rusku, odsouhlasila si neutralitu a aby se ve východních oblastech, které Rusko částečně okupuje, konala nová referenda o osudu tamních obyvatel. Ta by měla proběhnout podle Muska pod dohledem OSN a v případě, že by se lidé vyslovili proti připojení k Rusku, měla by okupační vojska odejít.

Ukrajinci návrh odmítají

Ukrajinci ale požadují kompletní stažení okupantů ze své země jako podmínku pro zahájení jednání jako takových. Většina obyvatel navíc z území, o kterých je řeč, uprchla.

Poté, co Vladimir Putin minulý týden oznámil anexi čtyř ukrajinských provincií, Kyjev prohlásil, že žádá o vstup do NATO a nebude s Ruskem jednat, dokud bude Putin prezidentem.

Ukrajina si oficiálně zakázala jednat s Putinem

Válka na Ukrajině

Do Muskovy ankety se zapojilo více než 2,5 milionu lidí, přičemž přibližně 60 % hlasujících bylo proti jeho návrhu.

Takový výsledek se ale mluvčímu Kremlu nelíbil. Podle Peskova se hlasování „aktivně účastnili boti“ – tedy falešné twitterové účty, nikoli reální lidé. Důkazy však neposkytl.

Ukrajinský diplomat Andrej Melnyk pro jistotu Muska rovnou poslal do prd…

K anketě se vyjádřil přímo i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který reagoval vlastní anketou na Twitteru, v níž se ptal: „Kterého Elona Muska máte raději? Toho, který podporuje Ukrajinu, (nebo) toho, který podporuje Rusko?“

Narážel tím na skutečnost, že na začátku války Musk aktivoval nad Ukrajinou své satelity Starlink společnosti SpaceX. Nahradily tím na žádost tamní vlády internetové služby, které byly na mnoha místech kvůli ruské invazi nedostupné.

Musk se ale proti kritice brání. „Stále velmi podporuji Ukrajinu, ale jsem přesvědčen, že masivní eskalace války způsobí Ukrajině a možná i celému světu velké škody,“ odpověděl Zelenskému.

Reklama

Výběr článků

Načítám