Hlavní obsah

Kadyrovci měli napadnout ruský štáb a znásilnit moderátorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská novinářka Olga Zenkovová a další zaměstnanec ruské televize NTV Arťom Jepifanov byli podle ukrajinských médií napadeni v okupovaném Melitopolu příslušníky praporu Achmat, kteří tvoří kadyrovci, mezi nimiž měl být údajně i Kadyrovův synovec Gasan Ibragimov. Napadení novinářky mělo být sexuálního rázu, některá média píší o znásilnění. Televize vše popřela.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo státní televize NTV v Ostankinu

Článek

O případu podrobně informoval server Kavkaz Realii napojený na Svobodnou Evropu. Informace o napadení se nejdříve objevila na ukrajinském kanálu na Telegramu Išči svoich (Hledej své).

Zveřejněna tam byla kopie dokumentu z 21. ledna, ve kterém stojí, že zaměstnanci NTV Olga Zenkovová a Arťom Jepifanov byli 17. ledna v hotelu Voroncovskij „napadeni skupinou lidí v maskáčích, kteří se představili jako bojovníci praporu Achmat“.

„V důsledku útoku utrpěl Arťom Sergejevič Jepifanov středně těžká zranění, což dokládá zpráva o vyšetření v Melitopolské městské nemocnici č. 1. Skupina lidí se také dopustila sexuálního násilí na korespondentce Olze Viktorovně Zenkovové,“ stojí v textu, který zveřejnil i ukrajinský server Oborozovatel.

Stojí v něm, že informována byla i vojenská správa Melitopolu a okupační správa okupované části Záporožské oblasti.

Dokument, pod nímž je podepsána vedoucí ředitelství NTV pro informace Aleksandra Košarnická a jehož pravost nebyla ověřena, je adresován Světlaně Petrenkové, která vede v ruském Vyšetřovacím výboru oddělení pro vztah s médii.

Twitterový účet Visegrád24 uvádí, že mezi útočníky měl být synovec Ramzana Kadyrova Gasan Ibraginov a že mělo jít o hromadné znásilnění, nijak to však nedokládá.

Zmiňuje však, že Ibragimov byl už loni v prosinci zadržen na Krymu, když s dalšími bojovníky zbil v restauraci chlapce.

Kavkaz Realii se kvůli případu obrátil na NTV e-mailem, který zůstal bez odpovědi. Krátce poté ale NTB přišla s prohlášením: „Oficiálně prohlašujeme, že je to žvást. Olga a Arťom nikdy nevyjeli do zóny SVO (Speciální vojenská operace, jak Rusko označuje invazi na Ukrajinu  pozn. aut.) a pozdravují vás z Jekatěrinburgu.“

O svém údajném znásilnění prý nic neví ani Zenkovová. Později však byla ze zprávy vypuštěna slova o tom, že Zenkovová a Jepifanov nikdy nebyli v zóně bojů.

Na webu NTV byla v pondělí zveřejněna videoreportáž Zenkovové z Donbasu, jak dobrovolníci pomáhají dětem a zajišťují jim kyberprotézy. Mezi jejími autory je uveden i Jepifanov.

Vyšetřovatel případu se vyjádřil pro ruský server For Post, jemuž sdělil, že se podrobnosti brzy objeví na stránce NTV. „Samotná Zenkovová přistupuje k fejku s úsměvem,“ řekl For Post její známý.

Reklama

Výběr článků

Načítám