Hlavní obsah

Kaczyński sní o 666 raketometech HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská armáda zatím nemá ve výzbroji jediný raketomet HIMARS. V roce 2019 koupila 18 bojových a dvě cvičné jednotky od amerického zbrojního gigantu Lockheed Martin za 414 milionů dolarů (9,232 mi­liardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Útok raketometem HIMARS. Ilustrační foto

Článek

Očekává se, že budou zkompletovány a spolu s municí převezeny do Polska ještě letos. Zároveň v květnu 2022 Polsko u USA závazně objednalo dalších 506 špičkových raketometů této značky za deset miliard dolarů (téměř čtvrt bilionu korun).

Roky? Ne, desetiletí

Vzhledem k tomu, že nikdo na světě nevlastní tak velké množství této zbraně, dokonce ani Spojené státy, které jich mají ve výzbroji své armády kolem 400, ministr obrany Mariusz Blaszczak už přispěchal s tvrzením, že „Polsko bude světovou velmocí ve vyzbrojování touto mimořádně účinnou zbraní“.

To je sice teoreticky možné, ale trvalo by to neobvykle dlouho, protože 530 raketometů HIMARS, které dosud vyrobila společnost Lockheed Martin, jí zabralo dvě desetiletí.

Poláci ukázali, jak to Ukrajincům jezdí v moderních leopardech

Válka na Ukrajině

„Nákup 506 špičkových jednotek je absurdní číslo a je těžké si představit, že by se v Polsku objevily v nějakém reálném čase,“ upozornila Gazeta Wyborcza.

Ještě dál než Blaszczak zašel jeho stranický šéf Jaroslaw Kaczyński, lídr vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), když na setkání s voliči v Toruni prohlásil, že „Polsko chce mít čtyři tisíce hlavní této supermoderní obranné zbraně“.

Vzhledem k tomu, že jedno odpalovací zařízení HIMARS má šest hlavní, jedná se o 666 kusů, tedy o 160 kusů více, než kolik Polsko již objednalo.

Prvenství v NATO: čtyři procenta HDP
Výdaje na polskou armádu v roce 2023 vyskočí na 137 miliard zlotých (698,7 miliardy Kč).
To bude znamenat čtyři procenta hrubého domácího produktu.
Země se tak stane v tomto ohledu lídrem mezi zeměmi NATO.
Krzysztof Platek, mluvčí polské agentury pro vyzbrojování, řekl, že loni činily polské výdaje na modernizaci armády 27,9 miliardy zlotých.
„Je ale možné, že celkové výdaje na obranu v roce 2022 dosáhly 70 miliard zlotých a přesáhly 2,5 procenta HDP,“ dodal list Gazeta Prawna.
Řidič kamionu si v Polsku vydělá měsíčně kolem devíti tisíc zlotých (45 tisíc korun) a voják čtyři tisíce (20 tisíc korun).
Zdroj: ČTK, Onet.pl. 02.pl, Gazeta Wyborcza
Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczyński, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám