Hlavní obsah

Jaderné zbraně nepoužijeme, je si jistý Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko si je jistý, že nikdy nebudou použity taktické jaderné zbraně, které v jeho zemi rozmístilo Rusko. Podle agentury Reuters to vůdce země, která je nejbližším spojencem Moskvy, prohlásil v pátek.

Foto: President Of Belarus Press Service, Reuters

Běloruský prezident Lukašenko

Článek

„Jsem si jist, že je nikdy nebudeme muset použít, dokud tu budou. A žádný nepřítel nikdy nevkročí na naše území,“ uvedl. Doplnil, že k rozhodnutí, že v jeho zemi musí být umístěny tyto zbraně, došel postupně.

Lukašenko, který v minulosti opakovaně obvinil Západ ze snahy zničit Bělorusko, a ruský prezident Vladimir Putin nedávno potvrdili, že část jaderných zbraní už je v Bělorusku, zbytek by měl dorazit do konce roku.

Taktické jaderné zbraně s menší výbušnou silou jsou určené pro využití na bojišti a nejsou tak ničivé jako strategické jaderné zbraně.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už více než 16 měsíců vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice Minsk nevyslal, ale poskytl Rusku k útoku proti Ukrajině své území. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev.

Wagnerovci v Rusku dál pokračují v náboru bojovníků

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám