Hlavní obsah

Ukrajinci osvobozují vesnici po vesnici, průlom se ale zatím nekoná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda o víkendu podnikla protiútoky ve třech směrech a dosáhla hmatatelných územních zisků, byť se je Rusko snaží bagatelizovat. Na druhou stranu se ale nejedná o takový úspěch, aby bylo možné mluvit o průlomu. Ve svém pravidelném shrnutí vývoje na bojišti to uvádí americký Institut pro studium války (ISW).

Foto: ISW, Novinky

Situace na bojišti, zelenými kolečky jsou zvýrazněna místa bojů.

Článek

Ukrajinské i ruské zdroje v neděli informovaly o tom, že ukrajinské síly za poslední hodiny dosáhly územních zisků jižně od Velyké Novosilky na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti, kde osvobodily pět městeček či vesnic.

V pondělí dopoledne server Ukrajinska Pravda uvedl, že se armádě podařilo nově osvobodit také vesnici Storoževe.

Ukrajinci osvobodili další vesnici v Doněcké oblasti, Storožove.Video: AP

„Ukrajinské síly sice dobyly několik míst, ale mluvit o ukrajinském průlomu by v této situaci bylo předčasné,“ upozorňuje ISW.

Na západě Záporožské i Doněcké oblasti byl nicméně podle ISW „vizuálně ověřen“ postup ukrajinských ozbrojených sil a osvobození části území okupovaného Rusy.

Ruské síly se tyhle úspěchy snaží shazovat tím, že uvádějí, že probíhají v tzv. „šedé zóně“, která nebyla v plném držení ani jedné z armád, uvádí dále Američané.

Ukrajinci hlásí výraznější úspěch

Ukrajinský generální štáb v pondělní ranní svodce sdělil, že se za poslední den ukrajinské a ruské síly v boji střetly pětadvacetkrát.

Tvrdé boje pokračují také v Doněcké oblasti kolem Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. V Chersonské a Záporožské oblasti jsou prý ruské invazní síly v defenzivě, konstatuje agentura Unian.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinský voják v Luhanské oblasti

Rusové mají podle ukrajinské strany velké ztráty u Bachmutu, který minulý měsíc dobyli.

Ranění jsou převáženi do polní nemocnice v ruské Rostovské oblasti, zařízení je ale přeplněné a kvůli nedostatku zdravotnického personálu mnoho těžce raněných umírá, píše ukrajinský generální štáb.

Rusové se chlubí zničenou západní technikou

Zatímco Ukrajinci zveřejňují zprávy o územních ziscích, ruská informační kampaň se soustředí na zprávy o zničené západní technice, kterou Ukrajincům dodali spojenci.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenko se podle serveru RT.com chlubil zničením několika tanků Leopard 2 německé výroby a amerických obrněnců M2 Bradley.

Foto: KMW

Tank Leopard 2A5

Ztráty dodané západní techniky přiznal i Kyjev a rovnou spojence požádal o další dodávky.

„Na pozadí ztráty prvních tanků dodaných západními spojenci k účasti na nepřátelských akcích na Ukrajině Kyjev opět volá po zvýšené podpoře, zejména ze strany Německa,“ napsala k tomu Ukrajinska Pravda.

„Ukrajinská armáda zoufale potřebuje mnohem více západních bojových tanků, bojových vozidel pěchoty a dalších obrněných vozidel. Každý Leopard 2 má doslova cenu zlata pro rozhodující ofenzívu,“ prohlásil bývalý ukrajinský velvyslanec v Berlíně a nynější náměstek ministra zahraničí Andrij Melnyk.

Foto: 35th Separate Brigade Of Marines, Reuters

Ukrajinští vojáci pózují na fotografii s ukrajinskou vlajkou v osvobozené vesnici Storoževe v Doněcké oblasti

Pošlete souřadnice, žádá Medvěděv německý koncern, jenž chce na Ukrajině stavět továrnu na tanky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám