Hlavní obsah

Indové svěřili Rusku své tanky k modernizaci. Našli je na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové zřejmě zapojili do invaze na Ukrajině tanky T-90S, jež nepatří jim, nýbrž Indii, která je Rusku svěřila k modernizaci. S odkazem na záběry z ukrajinského bojiště z poloviny září to napsal indický web Frontier India, který se věnuje armádě a vojenským technologiím.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-90S

Článek

Tanky T-90 patří k tomu nejmodernějšímu, co může ruský vojenský průmysl nabídnout. Verze T-90S je určena pro export, přičemž kusy vyvážené do Indie a uzpůsobené pro potřeby indické armády nesou označení T-90S Bhisma. Rusové část objednaných tanků sami dodali a další nechali licenčně vyrábět přímo v Indii.

Ze snímků z bojů na Ukrajině pořízených v polovině září, které se objevily na sociální síti Telegram, podle serveru Frontier India vyplývá, že Rusové do bojů zapojili dokonce tanky, které byly vyrobeny v Indii a do Ruska byly poslány jen kvůli instalaci modernějších systémů.

Závěrečný test? Zřejmě přímo v boji…

Ruská tisková agentura TASS na konci srpna informovala o tom, že u několika indických tanků T-90 byla dokončena modernizace a čeká je závěrečná výstupní kontrola.

„Indické tanky podstoupily předběžné testy. Nyní přistupujeme k závěrečným zkouškám, po nichž se rozhodne, zda budou příslušné modernizované systémy na tanky instalovány,“ citoval 27. září TASS šéfa ruského vývozce zbraní Rosoboronexportu Alexandra Michejeva.

Češi se ve sbírce složili Ukrajině na tank

Domácí

Server Frontier India naznačuje, že ono závěrečné testování může být ve skutečnosti opravdová zkouška ohněm, tedy nasazení v ostrém boji ve válce na Ukrajině. Jinými slovy, že Rusové využili tanky poslané k modernizaci k doplnění vlastních těžkých ztrát na ukrajinské frontě.

Nabízí se otázka, jestli Indové o svérázném ruském testování svých vylepšených tanků věděli.

Indie v pondělí po vzoru Číny napomenula Moskvu za její zuřivé bombardování Ukrajiny. Zároveň ve Valném shromáždění OSN hlasovala otevřeně proti Rusku, když se vyslovila pro veřejné hlasování o rezoluci odsuzující nelegální ruskou anexi okupovaných ukrajinských území.

Poznali je podle specifické věže a minometů

Fakt, že jsou na snímcích z ukrajinského bojiště právě indické tanky T-90S Brishma, mají prokazovat specifika na otočné věži a instalace minometů pod specifickým úhlem.

Domluvená modernizace tanků se má týkat asi tisícovky strojů. Jejím cílem je zvýšit pohodlí pro posádku, zpřesnit střelbu a zrychlit jízdu. Podílet se na ní mají indické a ruské firmy. Od roku 2001 dosud Indové podepsali dohody o dodávce 1450 tanků T-90S Bhisma. Z toho 124 bylo vyrobeno v Rusku, zbytek licenčně přímo v Indii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám