Hlavní obsah

Indický lékař odmítá opustit Ukrajinu bez pantera a jaguára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to komfortní, není to bezpečné, ale on sám nevidí jiné východisko. Ind Girikumar Patil vystudoval na Ukrajině medicínu a v zemi po studiích také zůstal. Žije na Donbasu, aktuálně tráví už více než týden ve sklepě se svými dvěma velkými mazlíčky, jaguárem a panterem. Zemi bez nich opustit nehodlá, ačkoliv je situace kolem nyní značně bezútěšná.

Foto: Profimedia.cz

Situace ve městě Severodoněck je velmi špatná, indický lékař se ukrývá s jaguárem a panterem ve sklepě svého domu.

Článek

Girikumar Patil, který pochází z jihovýchodu Indie, žije v ukrajinském městě Severodoněck přes šest let. Své velké kočky si zakoupil z kyjevské zoologické zahrady. Nyní opouští sklep jen kvůli tomu, aby nakoupil jídlo pro své mazlíčky.

Jedním z nich je 20měsíční samec jaguára, který je podle něj ve skutečnosti vzácným křížencem samce leoparda a samice jaguára. Dále chová ještě šestiměsíční samičku pantera.

Na války má smůlu

Od začátku války zatím Patil nakoupil 23 kilogramů jehněčího, krůtího a kuřecího masa. Pořídil je v okolních vesnicích, a to za ceny čtyřikrát vyšší, než je běžné.

Zvířata z kyjevské rezervace dorazila po strastiplném převozu do Polska

Koktejl

„Mé velké kočky se mnou tráví noci ve sklepě. Kolem nás se událo hodně bombardování a kočky se bojí, dokonce méně žerou. Nemohu je tu jen tak zanechat,” říká 40letý svobodný lékař.

„Toto je už má druhá válka, tahle je ale děsivější,” podotýká muž, který žil dříve v Luhansku, který od roku 2014 ovládají proruští rebelové. Během bojů o toto území byl zničen jeho domov i indická restaurace, kterou si v oblasti otevřel.

Tehdy se rozhodl odstěhovat o zhruba 100 kilometrů dál do zhruba 100tisícového města Severodoněck. Koupil si nový dům, otevřel si lékařskou praxi a časem si také zakoupil své netypické zvířecí mazlíčky.

„Teď jsem uvězněný ve válečné oblasti. Tentokrát se ale vážně bojím. Moji rodiče mi volali a žádali mě, abych se vrátil domů, ale já tu nemůžu ta zvířata zanechat,” říká muž pocházející ze státu Andhrapradéš.

I zvířata na Ukrajině trpí válkou. Zoo Praha vypravila transport s pomocí

Koktejl

Za obě zvířata utratil v přepočtu více než 800 tisíc korun. Kyjevská zoo prý umožňovala prodej zvířat soukromým vlastníkům, avšak za předpokladu, že má dotyčný zájemce prostor, kde je může chovat.

Peníze utrácí za zvířata

Patil dorazil na Ukrajinu v roce 2007, aby tam studoval medicínu. V zemi zůstal a od roku 2014 pracuje jako ortoped. V současné době pracuje ve vládní nemocnici v Severodoněcku, ta však byla uzavřena ve chvíli, kdy započal válečný konflikt.

Raději zemřu, než abych zvířata opustil, říká provozovatel útulku v Kyjevě

Koktejl

Jak sám říká, většinu peněz, které vydělá, utratí za své zvířecí miláčky. Má mimo jiné také tři psy. „Jsem tu jediný Ind a v noci jsem v celé čtvrti sám. Většina mých sousedů se odstěhovala do nedalekých vesnic. Já tu vytrvám,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám