Hlavní obsah

Historické rozhodnutí, hodnotí Zelenskyj zatykač na Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil páteční vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina za historický moment.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Bez rozkazu nejvyššího vůdce teroristického státu by takovou zločinnou operaci nebylo možné provést. Oddělování dětí od rodin, odebírání jakékoli možnosti kontaktovat své příbuzné, ukrývání dětí na ruském území – to vše je evidentně ruská státní politika, státní rozhodnutí, státní zlo… Jsem vděčný týmu Karima Khana (hlavní prokurátor ICC) za zásadovost a ochotu postavit před soud ty, kteří jsou vinni,“ napsal ukrajinský prezident na Telegramu.

Postup haagského soudu uvítali i další ukrajinští představitelé. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek“, a jeho poradce Mychajlo Podoljak napsal, že „svět se změnil“.

„Je to začátek konce Ruské federace v její stávající podobě na světové scéně,“ napsal Podoljak. Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin rozhodnutí ICC označil za „historické“.

Soud v Haagu vydal zatykač na Putina

Zahraniční

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu v pátek vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou.

Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. ICC to dnes oznámil ve zveřejněném prohlášení. Podle Kremlu toto rozhodnutí nemá právní základ a je „nehorázné a nepřijatelné“, napsala agentura AP.

„Zločiny byly údajně na ukrajinském okupovaném území páchány nejpozději od 24. února 2022. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za ně osobně nese odpovědnost,“ stojí v prohlášení soudu.

Přes 120 států má teď povinnost Putina zatknout, říká expertka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám