Hlavní obsah

Dodávky munice od Čechů zastaví postup Rusů, řekl ukrajinský plukovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky munice na Ukrajinu byly obnoveny a do konce března bude jejich objem stačit k úplnému zastavení postupu ruské armády, komentoval plukovník ozbrojených sil Ukrajiny v záloze a vojenský expert Roman Svitana českou iniciativu na zprostředkování dodávek dělostřeleckých granátů.

Foto: Matt Rourke, AP

Dělostřelecké projektily ráže 155 mm jsou jednou z nejžádanějších dělostřeleckých munic války na Ukrajině

Článek

Jde o dodávku 800 000 granátů, které se na Ukrajinu dostanou díky českému prezidentovi Petru Pavlovi.

O možnosti zakoupení munice ve třetích zemích informoval v polovině února na bezpečnostní konferenci s tím, že Česko v zemích mimo EU lokalizovalo 500 tisíc kusů munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži.

„Střely z této šarže už začaly přicházet, zatím v malém množství. Míra použití střel se ale už zvýšila 2- až 3krát, to znamená, že proud už jde,“ poznamenal Svitana v rozhovoru pro ukrajinský web Oboz.ua.

Munice od Čechů už je na cestě, raduje se Kuleba

Evropa

Změní to situaci na bojišti

Podle jeho odhadů dosáhne tento tok maxima už do konce března, což povede ke změně situaci na bojišti. Zejména to umožní udržet ukrajinské pozice nad obcí Časiv Jar, která je podle posledních informací dalším zamýšleným cílem k dobytí poté, co Rusové obsadili Avdijivku.

„V současné době používají Rusové 10 000 kusů munice denně, my asi 2 až 3 000. Kdyby jich bylo alespoň 5 000 denně, můžeme mluvit o paritě. Proč? Protože naše zbraně od NATO jsou přesnější. Když se to stane, ruská ofenziva přestane,“ řekl Svitana a dodal: „Pokud hlavní várky munice dorazí včas, udržíme Časiv Jar tak, jak jsme ho drželi poslední dva roky.“

Po Avdijivce je v plánu Časiv Jar. Na ten ale teď Rusko nemá sílu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám