Hlavní obsah

Čistíme frontu na východním břehu Dněpru u Chersonu, říkají Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mykolajiv

Ukrajinské velení Jih v úterý oznámilo, že pokračují jeho akce na východním levém břehu Dněpru, který se jim podařilo překročit minulý týden u Chersonu, a uchytili se v bažinách u Antonivského mostu. Předmostí se pokoušejí vyčistit.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Varování před zaminovaným břehem Dněpru

Článek

„Povedlo se nám zasáhnout a zničit děla, tanky, vozidla, obrněná vozidla a systémy nepřátelské protivzdušné obrany,“ citovala stanice CNN mluvčí velení Natalija Humeňuková.

„Jinými slovy naše práce na vyčištění frontové linie na východním břehu je docela podstatná, ale stále operujeme v režimu boje proti dělostřelecké palbě,“ uvedla.

Humeňuková dodala, že se čeká v dalších dnech pokračování akce, která podle ní usnadňuje evakuaci civilistů z břehu řeky: „Oni (Rusové) čistí území od místního obyvatelstva, což činí naši práci mnohem snazší, protože se pokoušejí evakuovat místní tam, kde se pohybují jejich jednotky.“

Z jejích slov plyne, že mohou pálit na ruské jednotky, aniž by ohrožovali místní obyvatele.

Ukrajinský generální štáb se ve středeční svodce bojům na východním břehu Dněpru nevěnuje, obvykle oblasti ofenziv pomíjí z důvodů utajení. Zmínil pouze, že v Záporožské a Chersonské oblasti se Rusové brání a pokračují v ostřelování. Cílem bylo na 40 obcí, mezi nimi i Cherson.

Rusko už na konci minulého týdne popíralo, že by ukrajinské síly pronikly na levý břeh Dněpru. Oblast u obce Olešky se však obtížně kontroluje, protože mezi rameny široké řeky jsou rozsáhlé bažiny, kde se těžko budují zákopy a kde může jen obtížně operovat technika.

Ukrajinci u Chersonu překročili Dněpr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám