Hlavní obsah

Ukrajinci u Chersonu překročili Dněpr

• Aktualizováno

Jednotky ukrajinské armády u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho východním (levém) břehu. Podle amerického institutu ISW o tom hromadně informují ruští blogeři. Kyjev mlží a šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin vyzval Putina, aby se teď připravil na defenzivu.

Foto: Profimedia.cz

Zničený most před řeku Dněpr u Chersonu loni v lednu

Článek

„Ukrajinské síly obsadily pozice na břehu řeky severně od Olešky (7 km jihovýchodně od Chersonu) a (jeho) severní předměstí. Podle ruských blogerů Ukrajinci tyto pozice udržují už týdny a podařilo se jim k nim zajistit i zásobovací trasy,“ konstatuje Institut pro studium války (ISW), jež vývoj rusko-ukrajinského konfliktu podrobně sleduje.

Tisková mluvčí velitelství ukrajinského jižní vojenského okruhu Natalija Humenjuková nechtěla informace o postupu jednotek u Chersonu příliš komentovat. „Velmi obtížná práce pokračuje. Když frontová linie leží podél širokého a mohutného toku, když musíme překonat takovou překážku, jakou je Dněpr, vyžadují podmínky vojenské operace informační ticho, dokud to není pro naši armádu dostatečně bezpečné. Proto i ti nejlepší z Institutu pro studium války musí být trpěliví,“ prohlásila tajemně Humenjuková podle serveru Ukrajinska Pravda.

O něco sdílnější byla už ve středu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová, když naznačila, že protiofenziva už částečně probíhá, nechtěla ale vzhledem ke strategickým zájmům prozradit kde a v jakém rozsahu. V přímém přenosu brífinku pro média Jedyni novyny řekla, že ukrajinské síly předem neoznámí, kdy začíná protiofenziva: „Nebude žádný den, kdy ozbrojené síly řeknou: zítra začne protiútok. To je za války nemožné, protože je to tajná informace. Ozbrojené síly mají plány, které nemáme právo probírat veřejně.“

Okupační správa infomace popřela

Informace ISW v neděli popřel „úřadující gubernátor Chersonské oblasti“, tedy šéf ruské okupační správy Vladimir Saldo. Agentuře Ria Novosti řekl, že ukrajinské síly na levém břehu Dněpru nezískaly žádné opěrné body.

„Oficiálně prohlašuji, že k 23. dubnu nejsou na levém břehu Dněpru u Olešky žádná nepřátelská předmostí, stejně jako na žádných jiných místech na levém břehu v Chersonské oblasti,“ uvedl.

„Naše armáda území plně kontroluje,“ dodal.

Nějaká protiofenziva možná už probíhá, mlžila ukrajinská náměstkyně

Válka na Ukrajině

K situaci na frontě se podle ISW v posledních dnech a týdnech výrazně vyjadřuje také zakladatel ruské žoldácké Wagnerovy skupiny, o níž se mluvilo především v souvislosti s krvavou bitvou o Bachmut. Prigožin vyzývá ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nechal ruskou armádu soustředit se na obranu.

„Rusko se musí ukotvit takovým způsobem, aby bylo možné jeho síly vytrhnout pouze drápy protivníka,“ apeloval v pátek podle ISW. Ten tvrdí, že na šéfa Kremlu naléhají i další lidé z okruhu jeho nejbližších spolupracovníků. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov podle analýzy pravděpodobně vnímají hrozbu ukrajinské protiofenzivy, ale na Putinovo naléhání zřejmě pokračují ve vysílání vojáků k posílení „nesmyslných“ útočných operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám