Hlavní obsah

Choču žiť. Už 10 tisíc Rusů žádá o zajetí

• Aktualizováno

Ukrajina registruje už 9836 žádostí od ruských vojáků, kteří se chtějí dobrovolně vzdát, uvedl v pátek podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinský koordinační štáb pro otázky válečných zajatců.

Foto: Profimedia.cz

Ruské tanky. Ilustrační foto

Článek

Ruští vojáci mohou požádat o zajetí prostřednictvím webu s názvem Choču žiť (Chci žít), který štáb provozuje.

O zajetí v některých případech žádají vojáci také prostřednictvím svých příbuzných a dalších blízkých. Web si internetoví uživatelé za šest měsíců jeho existence zobrazili ve 14 milionech případů, a to i přesto, že v Rusku je blokován cenzurním úřadem, uvedl také štáb. Podle ČTK na zprávu upozornila rovněž britská stanice BBC.

O počtu Rusů v ukrajinském zajetí Moskva ani jednou neinformovala, podotkla Ukrajinska Pravda. V ruském zajetí bylo ke konci roku 2022 podle zmocněnkyně ukrajinského prezidenta pro zajištění práv válečných zajatců Aljony Verbycké 3400 ukrajinských občanů. Dalších 15 000 lidí ukrajinské úřady vedly jako pohřešované.

Nejste sami

„Chci žít“ je ukrajinský státní projekt pro zacházení s válečnými zajatci. Vytvořilo ho ministerstvo obrany a rozvědka pro ruské vojáky, kteří se dobrovolně rozhodnou kapitulovat.

„Nejste sami – několik tisíc vojáků si již zachránilo životy tím, že se vzdali,“ vyzývá iniciativa ruské vojáky na svém webu. V případě, že se vzdají, jim slibuje dodržení Ženevských konvencí pro zacházení s válečnými zajatci a podporu Červeného kříže a dalších mezinárodních organizací.

„Tři jídla denně, lékařská péče, možnost pravidelného kontaktu s příbuznými,“ láká vojáky dále web. Nabízí také možnost budoucí výměny za ukrajinské zajatce či možnost požádat o azyl na Ukrajině nebo v jiných evropských zemích.

„Vidíte, že vás nevítají květiny, ale oheň a kletby? Všimli jste si, že velitelé utíkají jako první? Se všemi, kteří se dobrovolně vzdají, bude zacházeno jako se zajatými v bitvě. Tím si udržíte všechny platby a výhody v ruské armádě,“ dodává iniciativa.

Na Ukrajině vznikla jednotka pro ruské dezertéry. Chce bojovat proti Putinovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám