Hlavní obsah

„Chceš rychlou, nebo nádhernou smrt?“ Propuštěný Brit popsal ruské zajetí

Bodání nožem, pětiměsíční samotka, zavšivená matrace. „Chovali se ke mně hůř než k psovi.“ Brit Aiden Aslin, jeden z deseti ve středu propuštěných zajatců ruských okupantů na Ukrajině, britskému deníku The Sun popsal, jak s ním bylo nakládáno. Aslin pomáhal Ukrajincům bránit Mariupol, než padl do ruského zajetí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Propuštěný Brit Aiden Aslin

Článek

Rusko ve středu propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce. Podle saúdskoarabského ministerstva zahraničí propuštění zprostředkoval korunní princ Muhammad bin Salmán.

Mezi propuštěnými je i Aiden Aslin, kterého soud samozvané Doněcké republiky v červnu odsoudil k trestu smrti. Aslin při obraně Mariupolu padl v dubnu do ruského zajetí, které nyní popsal deníku The Sun.

„Vzali můj pas a rychle si uvědomili, že nejsem Ukrajinec. Voják se rusky zeptal, odkud jsem, a když jsem mu řekl, že z Velké Británie, praštil mě do obličeje. Oddělili mě od ostatních a začali mě vyslýchat,“ uvedl Aslin. Tehdy začal mít pocit, že živý nevyvázne, protože navzdory tomu, že sloužil v klasické armádě a měl ukrajinské občanství, okupanti s ním budou zacházet jako s dobrovolníkem z jiného státu a zabijí ho.

Foto: Profimedia.cz

Aiden Aslin společně s dalšími propuštěnými Brity na palubě letadla do Británie

Aslin uvedl, že zajatci byli nuceni spát ve čtyřech v cele pro dva. Na matraci plné vší. Každé ráno museli zpívat ruskou hymnu. „A když jste ji nezpívali, byli jste potrestáni. Zmlátili vás,“ vypráví Aslin.

Zajatcům nebylo ani dovoleno jít normálně na záchod, jednoduše proto, že žádný nebyl. „Museli jsme používat lahve,“ řekl Aslin. Po tři neděle se také živili pouze kousky chleba a pili kohoutkovou vodou, o kterou museli své věznitele prosit.

Jakou chceš smrt?

V rozhovoru také zmínil, že ho v zajetí kdosi bodl nožem do zad. „Jeden z důstojníků kouřil cigaretu a zeptal se mě: ‚Víš, kdo jsem?‘, “ vzpomínal Aslin. Když odpověděl, že neví, Rus pokračoval: „Jsem tvoje smrt.“ Ukázal na Aslinova záda.

„Pak jsem viděl nůž a uvědomil jsem si, že mě bodl,“ popsal Brit. Následně se ho důstojník zeptal, jestli chce „rychlou, nebo krásnou smrt“. Když odvětil, že rychlou, důstojník se zasmál a řekl: „Ne, budeš mít krásnou smrt a já se o to postarám.“

Foto: Profimedia.cz

Aslin (vlevo) během procesu, při kterém byl v květnu odsouzen k trestu smrti.

„Věděl jsem, že je velmi vysoká pravděpodobnost, že mě zabijou,“ vzpomínal. Rusové ho také mlátili kvůli jeho tetování ukrajinského trojzubce a vzpomínkám na jeho pobyt v Sýrii.

V červnu ho soud v samozvané proruské Doněcké lidové republice odsoudil k smrti. Bylo mu oznámeno, že bude zastřelen.

„Během pěti měsíců v zajetí jsem nemohl brečet. Když jsem slyšel, že nade mnou vynesli rozsudek smrti, chtěl jsem brečet, ale prostě jsem nemohl,“ popsal. „Navzdory tomu všemu, čím jsem si prošel, jsem ale věděl, že dříve nebo později uvidím světlo na konci tunelu. Že se vrátím a uvidím Diane a svou rodinu,“ dodal.

Setkání s Abramovičem

Vše se změnilo minulý týden. Tehdy mu věznitelé nasadili na hlavu pytel a posadili do nákladního auta. Společně s Aslinem tam byli i další čtyři zajatí Britové – devětapadesátiletý John Harding, osmačtyřicetiletý Shaun Pinner, dvaadvacetiletý Dylan Healy a pětatřicetiletý Andrew Hill.

Soud proruských separatistů na Ukrajině odsoudil k smrti tři zajaté cizince

Evropa

„Slyšel jsem, jak jeden z vojáků říká slovo výměna, začal jsem se radovat, ale neustále jsem si říkal: Přestaň, přestaň. Možná jsi se přeslechl,“ uvedl Aslin. Stále neměl tušení, kam je odvážen. Po několika hodinách dorazili na letiště u Rostova na Donu v Rusku.

„Stáhli mi kápi a já se snažil zjistit, kde to vlastně jsem. Koukal jsem na skupinu Saúdů. Jeden z kluků řekl: ‚Není to Roman Abramovič?‘,“ uvedl Aslin.

Jak později vyšlo najevo, výměnu britských zajatců odsouzených k smrti měl vyjednat přímo saudský princ Muhammad bin Salmán. V jednáních se angažoval rovněž oligarcha Abramovič, kterého Britové po válce na Ukrajině kvůli jeho vztahům s Vladimirem Putinem zařadili na sankční seznam.

Abramovič se mimo jiné musel zbavit fotbalového klubu Chelsea a od té doby se snaží přesvědčit britskou vládu, že je proti válce a nepatří k podporovatelům Vladimira Putina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám