Hlavní obsah

Biden pobouřen. Za snížení těžby ropy Saúdové ponesou důsledky, pohrozil

Americký prezident Joe Biden je velmi pobouřen rozhodnutím kartelu OPEC+, který minulý týden oznámil snížení objemu těžby ropy. S krokem, který vyhovuje Rusku, souhlasila Saúdská Arábie. „Budou nějaké důsledky za to, co udělali,“ řekl Joe Biden v rozhovoru pro stanici CNN. Znamená to odklon od snahy zlepšit vzájemné vztahy obou zemí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

Mluvčí americké bezpečnostní rady John Kirby již v úterý řekl, že je Biden přesvědčen, že by se měly „přezkoumat bilaterální vztahy se Saúdskou Arábií a že je třeba podívat se na to, jestli slouží našim národním bezpečnostním zájmům“.

Kirby navrhl, aby si Biden promluvil s vysokými americkými demokratickými představiteli v Kapitolu. Ti bezprostředně po rozhodnutí snížit těžbu – a postavit se tak na stranu Vladimira Putina –, které je přisuzováno faktickému vládci země korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi, vyzývali, aby USA omezily svou spolupráci s královstvím.

Nelze hrát na obě strany

Demokratický předseda senátního zahraničního výboru Robert Menendez už pohrozil, že se zmrazí prodeje zbraní Saúdům a spolupráce v bezpečnostní oblasti, protože princ Muhammad se přes kartel OPEC+ podepsal pod Putinem vedenou válku. „Není prostě prostor hrát v tomto konfliktu na obě strany. Nebudu dávat zelenou jakékoli spolupráci s Rijádem, dokud království nepřehodnotí svůj postoj k válce na Ukrajině,“ řekl tvrdě Menendez.

Bývalý analytik CIA a expert na Saúdskou Arábii Bruce Riedel poznamenal, že výroky Bílého domu představují dramatický zvrat ve vztahu ke království. „Od snahy zaangažovat prince jsme se vrátili k tomu, že je opět pária (vyvrhel - pozn. red.),“ prohlásil.

Saúdové jsou přitom hlavní silou, která oponuje na Blízkém Východě Íránu, jenž je hlavním spojencem Ruska.

OPEC+ sníží těžbu ropy víc, než se čekalo

Ekonomika

OPEC+ minulý týden snížil produkci ropy o dva miliony barelů denně, tedy o víc než o očekávaný milion až milion a půl daný postupným poklesem ceny a objemu prodejů. Rozhodnutí, se kterým přišly Rusko a Saúdská Arábie, zvedlo cenu ropy Brent až nad 98 dolarů za barel, ustálila se na 93 dolarech za barel, což je nejvíce od půlky září. Přichází navíc v době před listopadovými volbami do amerického Kongresu. Biden proto rozhodl uvolnit na trh během příštího měsíce dalších 10 milionů barelů ropy z amerických strategických zásob.

Ceny ropy Brent rostly od prosince loňského roku, kdy činily 70 dolarů za barel. Během otevírání ekonomiky a rostoucích hrozeb Ruska stouply do začátku války na Ukrajině nad 90 dolarů za barel. Po útoku vystřelily na 130 dolarů za barel, pak klesly, ale na začátku června se opět dostaly na 120 dolarů za barel. Pak začaly s výkyvy klesat a 26. září spadly až na 83,36 dolaru za barel.

Rusko z prodeje surovin financuje válku a nižší ceny mu snižují příjmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám