Hlavní obsah

OPEC+ sníží těžbu ropy víc, než se čekalo

Skupina zemí vyvážejících ropu OPEC+ se ve středu na osobním setkání ve Vídni dohodla na razantním snížení těžby ropy. Produkce se sníží o dva miliony barelů denně, uvedla agentura Reuters. OPEC+ chce tímto krokem ukončit zlevňování ropy na světových trzích, které v září výrazně akcelerovalo.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy v Texasu.

Článek

Ještě před třemi měsíci se barel severomořské ropy Brent prodával za 120 dolarů (2970 Kč), koncem září to však už bylo jen 85 dolarů (2100 Kč). Důvodem byly obavy ze zpomalení světové ekonomiky a možného příchodu recese a také silný dolar.

Zdroje agentury Reuters už v neděli hovořily o tom, že OPEC+ plánuje těžbu výrazně omezit, aby pokles cen zastavil, a to i přes nesouhlas USA, které na kartelovou skupinu tlačily, aby svou produkci neomezovala.

Původně se však mluvilo o tom, že snížení bude kolem jednoho až jednoho a půl milionu barelů denně. Nakonec výraznější snížení tak analytiky překvapilo.

OPEC tvrdí, že mu nejde o to, aby se cena ropy vrátila nad 100 dolarů, podle svých představitelů má zájem na cenové stabilitě.

OPEC+ chce zastavit zlevňování ropy. Plánuje výrazně snížit těžbu

Ekonomika

Zatím není jasné, zda dohodnuté snížení produkce bude zahrnovat další dobrovolné omezení těžby v členských zemích, jako je Saúdská Arábie, anebo zda je do snížení započtena už nynější slabší produkce.

Ceny ropy na světových trzích na zprávu zareagovaly zrychlením růstu. Brent přidával více než jedno procento a jeho cena se blížila 93 dolarům za barel. Americká lehká ropa WTI posílila o necelé procento na 87,5 dolaru za barel. Výraznější nárůst na trzích už proběhl v uplynulých dvou dnech, kdy trh s výrazným snížením těžby už počítal.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)

Skupina byla založena v roce 1960, jejím sídlem je Vídeň.

Jejími členy je 13 zemí:

  1. Alžírsko
  2. Angola
  3. Gabon
  4. Irák
  5. Írán
  6. Konžská republika
  7. Kuvajt
  8. Libye
  9. Nigérie
  10. Rovníková Guinea
  11. Saúdská Arábie
  12. Spojené arabské emiráty
  13. Venezuela

Uskupení OPEC+ sdružuje nejen země patřící do skupiny OPEC, ale také další země jako je například Rusko, Kazachstán či Omán.

Analytici ovšem upozorňují, že faktické snížení těžby bude spíše zhruba poloviční, protože OPEC+ už delší dobu nezvládá naplňovat produkční kvóty.

V celém světě se denně spotřebovává téměř 100 milionů barelů ropy. Z toho asi třetina připadá na OPEC, kde má hlavní slovo Saúdská Arábie. Ta těží kolem deseti milionů barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám