Hlavní obsah

Automobilová doprava na Kerčském mostě byla částečně obnovena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena, uvedla agentura TASS s odvoláním na místopředsedu ruské vlády Marata Chusnullina. Most, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, v noci na pondělí vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev.

Foto: Reuters

Kerčský most

Článek

Podle vyjádření Chusnullina se po „dostatečném otestování“ mostu podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh v poškozeném úseku. Jak poznamenává ruskojazyčná verze BBC, bude se tento úsek používat kyvadlově.

Už předtím Chusnullin vyjádřil přesvědčení, že automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude obnovena k 1. listopadu.

Ruské úřady poničení mostu, při němž zemřeli dva lidé, připisují útoku ukrajinských námořních dronů. Kyjev se k tomu oficiálně nevyjádřil. Moskva také prostřednictvím zástupce svého velvyslance při OSN Dmitrije Poljanského obvinila britské tajné služby z možného podílu na tomto „teroristickém útoku“. Londýn to striktně odmítl.

Krymský či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu a v odvetě při náletech na ukrajinská města zabila desítky civilistů. Kyjev se k útoku podle agentury Reuters přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

V ruské armádě pokračuje odvolávání nepohodlných velitelů. Byť jsou to ti úspěšnější

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám