Hlavní obsah

Pětina lidí by prý Valentýna raději slavila s domácím mazlíčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Raději než se svým partnerem by pětina dospělých strávila svatého Valentýna se svým zvířecím mazlíčkem. Pro romantiku s partnerem či partnerkou se naopak nejčastěji rozhodnou Francouzi, psu nebo kočce by z nich dalo přednost pouhých deset procent. Vyplývá to z výsledků mezinárodního šetření Reuters/Ipsos, kterého se zúčastnilo 24 000 lidí v 23 zemích včetně Česka.

Článek

Z výzkumu vyplývá, že pokud jde o romantiku, rozhodující roli hraje věk a příjem, nikoli už tak národnost. Pro domácí zvíře se na svatého Valentýna rozhodlo průměrně 21 procent dotázaných. Nejčastěji to však byli mladší a méně bohatí lidé - odpovědělo tak 25 procent mladších 35 let. U lidí nad 55 let to bylo jen 14 procent. Muži a ženy se v odpovědích významně nelišili.

"I když se to možná stereotypu příčí, touha vyměnit partnera za zvíře nemá základ v pohlaví, ale spíše ve věku, a i tam se zdá, že čím jste starší, o to je menší pravděpodobnost, že byste dal přednost zvířeti před partnerem," řekl John Wright, představitel společnosti Ipsos (www.ipsos.com) .

Svého partnera by o svatém Valentýnu nejčastěji nechali stranou obyvatelé Turecka (49 %), Indie (41 %), Japonska (30 %), Číny (29 %) a USA (27 %). Nejméně se pro domácí zvíře rozhodovali obyvatelé Německa (14 %), Maďarska a Nizozemska (po 12 %), Mexika (11 %) a Francie, kde se pro zvířecího mazlíčka vyjádřilo jen deset procent.

Česko je z 23 zemí společně s Kanadou na 10. místě. Na otázku, zda by lidé raději strávili ten den s domácím zvířetem než se svým partnerem či partnerkou, v obou zemích kladně odpovědělo 20 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám