Hlavní obsah

Byty zdražují. Čeká se však zpomalení

Právo, gin

Ceny starších domů a bytů nepřestávají růst a přinášejí s sebou nové cenové rekordy. Praha překročila hranici 110 tisíc korun za metr čtvereční, byty ve středních Čechách se poprvé dostaly těsně pod 65 tisíc korun. Růstu nahrává inflace.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Přesto data naznačují, že by zdražování bytů mohlo v následujících měsících trochu zpomalit. Vyplývá to z kvartálního hodnocení serveru Bezrealitky.cz. Cena bytů v hlavním městě se meziročně zvýšila o celých 12 procent.

Růst pokračoval i v Brně a okolí, kde padl milník 45 tisíc korun za metr čtvereční. Brněnské byty zároveň v současnosti zdražují rychleji než pražské, a to meziročně 18% tempem.

Ještě vyšší – 19% nárůst – vykazují byty ve Středočeském kraji, které se poprvé přiblížily 65tisícové hranici za metr.

Nové byty v Praze zdražily meziročně o 9,4 procenta

Ekonomika

A ceny rostly také v regionech. Například v Jihočeském, Plzeňském a Libereckém kraji skokově stoupla průměrná hodnota za metr čtvereční rodinných domů, hnané zájmem o luxusní chalupy a takzvané druhé domovy.

Překvapivě vzrostly také ceny prodaných bytů v Olomouckém nebo Zlínském kraji či na Vysočině, které tak ukončily pokles nebo stagnaci. Zejména u rekonstruovaných domů a bytů totiž do cen začíná promlouvat inflace i materiálová krize.

Data však postupně začínají věstit zpomalení cenového růstu. V případě dražších bytů se prodlužuje čas nutný k prodeji a častěji dochází ke snižování první nabídkové ceny.

Ceny stavebního materiálu letí dál prudce vzhůru. Úvěr nemusí stačit

Ekonomika

„Přestože ani tentokrát není možné předpovědět stagnaci nebo pokles. Očekáváme, že růst cen v druhé polovině roku jen přibrzdí,“ vysvětluje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Nájmy nejspíš opět porostou

Zdražování se bude v následujících měsících pravděpodobně týkat také nájemního bydlení. Více než rok trvající pokles se zastavil a ceny v současnosti opět začínají velice opatrně růst. Zatím pouze v řádech jednotek procent.

Zdražovat budou hlavně služby a stavby, říká ekonom

Ekonomika

V Praze se tak v polovině roku ustálily na částce 264 korun za pronajatý metr čtvereční, což je hodnota podobná konci loňského roku. V Brně pak pokračuje již více než roční růst s aktuální hodnotou 238 korun za pronajatý metr čtvereční.

Reklama

Výběr článků

Načítám