Hlavní obsah

V Praze 5 zavřou centrum pro drogově závislé. Velká chyba, varují odborníci

Praha

Hlavní město Praha má deset až dvanáct tisíc tzv. problémových uživatelů drog a jen tři kontaktní centra, kam si mohou tito lidé přijít pro pomoc. Městské části si ale tato centra, která provozují neziskové organizace, přehazují doslova jako horký brambor. Praha 5 nyní vypověděla smlouvu sdružení Progressive, které na Smíchově od roku 2006 provozovalo kontaktní centrum pro uživatele drog a denně jejich služby využilo kolem stovky závislých.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Neziskové organizace varují, že zavření center problém s narkomany ještě zhorší.

„Příběh pražské protidrogové politiky by se dal shrnout takto: potřebujeme víc kontaktních center – budeme mít o jedno méně,“ řekl ředitel vypovězeného centra Vojtěch Janouškovec.

Martina Zikmundová z České asociace streetwork, která uživatelům drog pomáhá, podotkla, že hlavní zodpovědnost je na pražském magistrátu.

„Musí zajistit dostupnost sociálních služeb a v součinnosti s městskými částmi vyjednávat tak, aby se tato dostupnost rovnoměrně rozprostřela po Praze,“ řekla Právu. Vypovězení kontaktního centra v Praze 5 vnímá jako populistický krok radnice před zářijovými komunálními volbami.

Loni jsme vytipovali vhodné lokality v Praze 8 a Praze 2, ale obě radnice si odhlasovaly, že u nich kontaktní centrum určitě nebude. Problém je nízká solidarita na straně starostů.
Milena Johnová, radní HMP

„A to i přes to, že na radnici Prahy 5 vládne ODS, která deklaruje racionální a na datech založenou drogovou politiku. Na lokální úrovni se ale chová opačně,“ dodala Zikmundová.

Riziko infekcí a kriminality 

Streetworkerka upozornila, že v Praze budou zřejmě existovat už jen dvě kontaktní centra.

„Bude ohroženo veřejné zdraví, hrozí rozvoj infekčních nemocí a narušení sociální rovnováhy. Ti lidé budou víc v ulicích, znamená to i riziko větší kriminality a střetů mezi obyvateli,“ varuje Zikmundová.

Kšefty s léky, cinklé posudky i „papír“ na covid. Policie obvinila pětici v čele s lékařkou

Krimi

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) však odmítla, že jde o předvolební krok. Situace je podle ní neúnosná tím, že v Praze 5 jsou dvě taková kontaktní centra a jedna ordinace, která poskytuje závislým substituční léčbu.

„Tomuto tématu se věnuji šestým rokem, z toho dva nebo tři roky řešíme tuto konkrétní situaci. Není možné, aby Praha 5 byla zatížena uživateli drog a dojížděli sem lidé z celé Prahy a okolí,“ řekla Zajíčková.

„Je jisté, že Progressive dělá záslužnou práci, a volám po tom, aby takových center bylo v Praze víc. Mají být ale rozprostřené po Praze. Je to na magistrátu,“ podotkla.

Kdo uklidí stříkačky? 

Pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě) však tvrdí, že neochota městských částí domluvit se jí svazuje ruce.

Stal se úplný opak toho, co Praha potřebuje. Praha 5 hazarduje, protože nízkoprahové služby jsou tu od toho, aby chránily zdraví nejen drogově závislých, ale zároveň i většinové společnosti.
Ondřej Sklenář, sdružení Magdalena

„Starostové mají problém vnímat Prahu jako celek a pochopit, že bez jejich domluvy se nikdy nic nepodaří. Loni jsme vytipovali vhodné lokality v Praze 8 a Praze 2, ale obě radnice si odhlasovaly, že u nich kontaktní centrum určitě nebude. Problém je nízká solidarita na straně starostů,“ řekla Právu Johnová.

Podle ní bylo dřív v metropoli kontaktních center víc, ale postupně byly rušeny. Zrušení smíchovského je podle ní problém i kvůli tomu, že blízko je ordinace, která poskytuje substituční léčbu. „Sdružení Progressive tam aspoň sbírá použité stříkačky. Kdo to bude dělat potom, to nevím,“ povzdechla si radní.

Policista se dohodl na vině a trestu za prodej kokainu

Krimi

Že zrušení adiktologického centra v Praze může přinést problémy, si myslí i Ondřej Sklenář, ředitel sdružení Magdalena, které se drogově závislým věnuje.

„Stal se úplný opak toho, co Praha potřebuje. Praha 5 hazarduje, protože nízkoprahové služby jsou tu od toho, aby chránily zdraví nejen drogově závislých, ale zároveň i většinové společnosti,“ řekl Právu Sklenář.

Počet problémově závislých uživatelů je podle něj v posledních letech stabilní. „Narůstá ale počet uživatelů těchto center. Těch, kteří si přijdou říct o pomoc, je víc,“ dodal Sklenář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám