Hlavní obsah

Speciální značka a dálnice zdarma. Elektromobily mají dostat další zvýhodnění

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobily s ekologickým pohonem, tedy elektromobily a hybridní vozidla, by mohly mít již letos speciální registrační značku, která je odliší od naftových a benzínových aut. Do silničního zákona to prosazuje místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO).

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Ilustrační foto

Článek

„Elektromobilům a hybridním vozidlům fandím, vždyť jednoznačně přispívají ke zlepšení životního prostředí. V ČR jich však zatím moc nejezdí. Mým cílem je proto lidi k jejich koupí motivovat. Zatím jen bezplatnou speciální espézetkou, ale v blízké budoucnosti by k tomu mělo přibýt i zvýhodněné parkování a odpuštění dálničních poplatků,“ řekl v pondělí Kolovratník.

Svůj pozměňovací návrh Kolovratník v Poslanecké sněmovně přečetl při druhém čtení vládní novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a na svém příštím jednání jej má posoudit sněmovní hospodářský výbor. „Inspiroval jsem se příkladem Německa, Norska a Švédska, kde už jsou speciální registrační značky zavedeny,“ řekl Kolovratník.

„S paragrafovým zněním mého pozměňovacího návrhu mi pomohlo ministerstvo dopravy a získal jsem pro něj i podporu členů podvýboru pro dopravu. Je tedy velká šance, že to do zákona projde,“ uvedl poslanec Kolovratník.

Ekologická registrační značka nebude od té běžné barevně odlišena, zůstane tedy černobílá. Vždy však bude začínat písmeny E a L. Tedy například EL 1546B.

V platnosti značka možná již letos

„Žádost o její vydání by vlastník elektromobilu podával při registraci vozidla na úřadě obce s rozšířenou působností. A pokud už vlastní běžnou registrační značku, prostě by tabulky vrátil a zdarma dostal nové, ekologické,“ vysvětluje Kolovratník. Jak dodal, tato značka je určena nejen pro elektromobily a hybridy, ale i vozidla na vodík, s nimiž už některé automobilky experimentují.

Pokud pozměňovací návrh i celá novela ve třetím čtení uspějí, podpoří to Senát a podepíše prezident Miloš Zeman, budou si motoristé moci ekologické značky pořizovat zřejmě již od letošního září.

V Česku zatím ovšem jezdí jen něco málo přes tisíc elektromobilů a několik tisíc hybridních vozidel.

Naše republika tak výrazně zaostává, vždyť podle údajů Mezinárodní agentury pro energii se v loňském roce ve světě prodal víc než jeden milión elektromobilů. „Je tedy na místě, aby v České republice stát prodej ekologických vozidel různými výhodami ještě více podpořil,“ dodal Kolovratník.

Anketa

Jste pro zvýhodňování ekologických aut?
Ano, jen houšť
33 %
Ne, zvýhodnění nepomůže
33,7 %
Je mi to fuk
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 819 čtenářů.

Výběr článků

Načítám