Hlavní obsah

Soud odmítl dovolání exposlance Škárky, podmínka za výroky o zrůdách platí

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého předsedy Věcí veřejných a někdejšího poslance Jaroslava Škárky, jenž dostal podmínku za nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených lidech a neziskových organizacích. Škárka se hájil tvrzením, že jen vyslovil „alternativní názor“ ve snaze „probudit společnost“. Podle NS šlo o urážlivé výroky, které vzbuzují nenávist a překračují meze svobody projevu. Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil na svém webu odůvodnění.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jaroslav Škárka

Článek

Škárka na Facebooku kromě jiného napsal o předčasně narozených dětech s nízkou porodní hmotností, že jsou to „nevyvinuté zrůdy“. Vyzýval, aby se společnost zbavila „zbytečných lidí“, na kterých se „napakují“ neziskové organizace.

„Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ napsal Škárka.

Už dříve vyjádřil Škárka lítost nad expresivní formou svého vyjádření a omluvil se. Obsah ale hájil. Chtěl prý otevřít diskusi o daných tématech, což zopakoval i v dovolání k NS. Podle obhajoby možná překročil hranice vkusu, nikoliv však meze svobody projevu. Nechtěl prý rozsévat nenávist, ale bez obalu vyslovit alternativní názory a „útočit přímo na jádro problému“.

Exposlanec Škárka dostal za výroky o zrůdách podmínku

Krimi

„Z obsahu předmětného článku je nepochybné, že se nejedná o pouhý ,alternativní názor‘ na problematiku nedonošených dětí a mentálně zaostalých jedinců, vedený snahou ,probudit společnost‘, ani o kritiku systému fungování neziskových organizací, inkluze a dalších problémů,“ reagoval v usnesení NS. Příspěvek podle soudu urážel hrubým způsobem různé skupiny lidí a opakovaně vyzýval majoritu, aby se jich zbavila.

„Pokud obviněný namítá, že nezamýšlel podněcovat nenávist ve společnosti, je třeba si položit otázku, co tedy měl na mysli opakovanými výzvami k tomu, aby se společnost zbavila ,zbytečných lidí, kteří jsou pro společnost pouze přítěží‘,“ stojí v usnesení.

Za podněcování k nenávisti si Škárka u soudu v Plzni vyslechl trest deset měsíců s podmínečným odkladem na 1,5 roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám