Hlavní obsah

Exposlanec Škárka dostal za výroky o zrůdách podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Dvanáct měsíců za mřížemi s podmíněným odkladem na dva roky. To je trest za loňský facebookový příspěvek exposlance Jaroslava Škárky, který v něm mimo jiné označil předčasně narozené děti za zrůdy. Verdikt, který vynesl ve středu Okresní soud pro Plzeň-sever, zatím není pravomocný.

Soud s Jaroslavem ŠkarkouVideo: Právo

 
Článek

Padesátiletý expolitik a někdejší předseda strany Věci veřejné čelil obvinění z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Dohodu o vině a trestu Škárka hned na počátku středečního jednání odmítl. U soudu připustil, že jeho vyjádření bylo za hranou. „Ale nepovažuji jej za trestné,“ prohlásil.

Škárka minulý rok v listopadu napsal na Facebook, že předčasně narozené děti jsou nevyvinuté zrůdy, kterých je třeba se zbavit stejně jako dalších „zbytečných lidí“, jako jsou mentálně postižení nebo bezdomovci. Reagoval na činnost neziskové organizace Nedoklubko, která podporuje rodiče předčasně narozených dětí.

„Tyto děti s IQ kolem padesátky budou pro společnost jen přítěží. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl ve svém příspěvku s tím, že stát se podle něj musí probrat a zbavit se zbytečných lidí. „Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmějí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ apeloval tehdy Škárka.

Alkoholová nadsázka?

Nyní u soudu uvedl: „Lituji formy, ale za svůj názor, že inkluze je špatná a že systém neziskovek je špatný, se nestydím. Chtěl jsem vyburcovat lidi z letargie, spousta lidí se bojí říct svůj názor. Mám pocit, že se blížíme k demokratické totalitě.“ Škárka připomněl, že svůj příspěvek na Facebook pověsil poté, co vypil dva litry vína. „Jde o text s jasnou alkoholovou nadsázkou. Poslední věta byla: Zbavte se Škárky. Je tedy jasné, že jsem to nemohl myslet vážně.“ Někdejší politik operoval i tím, že slovo zrůda je podle slovníku terminus technicus: „Je to označení pro plod, který není zdravě vyvinutý.“

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jaroslav Škárka u středečního jednání Okresního soudu Plzeň-sever.

Soudkyně Iveta Zítková se obžalovaného zeptala: „Umíte si představit, jak se to muselo dotknout rodičů, kteří si vypiplali tato miminečka?“ „Já jsem se za to omluvil,“ reagoval Škárka.

Státní zástupkyně Lenka Kocurová, která požadovala trest patnáct měsíců s odkladem na dva roky, ve své závěrečné řeči podotkla, že Škárka svůj příspěvek bagatelizuje. „Obsahem projevu bylo podněcování k nenávisti,“ uvedla. Ve prospěch obviněného hrála jeho dosavadní trestní bezúhonnost i to, že své pochybení částečně uznal.

Jaroslav Škárka v inkriminované době pracoval v plzeňské borské věznici jako vychovatel, k 31. lednu zde skončil, podle svých slov dal sám výpověď. Nyní je registrovaný na úřadu práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám