Hlavní obsah

Putinova strana verbuje lidi do vlastní soukromé armády, hlásí ukrajinská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko si buduje soukromou armádu. Podle ukrajinské vojenské zpravodajské služby (HUR) partaj oddaná ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi doplňuje stavy žoldnéřské skupiny Española (též Hispaniola) původně tvořené neonacistickými fotbalovými ultras, informuje list The Kyiv Independent.

Foto: Profimedia.cz

Základ skupiny Española tvořili fotbaloví ultras z různých ruských klubů

Článek

Podle HUR Española, dobrovolná jednotka ruských neonacistů a fotbalových chuligánů, není mezi Rusy tak populární jako další „soukromá vojenská společnost“, Wagnerova skupina. Ale co není, může být, upozorňuje The Kyiv Independent.

„Výhody“, na něž vedení Españoly nové rekruty láká, jsou pro mladé muže z nejchudších oblastí Ruska, ale i okupovaných území Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti velmi zajímavé.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Españoly Stanislav Orlov

V náborových střediscích soukromé armády nabízejí 220 000 rublů (přes 54 000 korun) měsíčně za přímou účast na akcích na nepřátelském území po dobu nejméně půl roku. Rekrutům se také slibuje pojištění pro případ zranění ve výši jednoho až tří milionů rublů (247 000 až 740 000 korun) a pět milionů rublů (více než 1,2 milionu korun) pro případ smrti, uvedla ukrajinská vojenská rozvědka HUR.

V praxi jen potrava pro děla

Nikdo ale už podle HUR nadšeným nováčkům neřekne, že v praxi se takové kompenzace málokdy vyplácejí, protože mrtví a vážně zranění zůstávají ležet na bojišti a vedení skupiny je vykazuje jako nezvěstné, aby nemuselo nic platit. „Používají je jen jako potravu pro děla,“ konstatuje list.

Foto: Profimedia.cz

Tetování příslušníků ruské žoldácké skupiny Española

Základy Españoly položili podle The Kyiv Independent v rámci takzvaného praporu Vostok Oleksandr Chodakovskij, bývalý šéf speciálních sil Alfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) v Doněcké oblasti, který přeběhl k separatistům, a Stanislav Orlov, zvaný Ispaněc (Španěl), „tvrdý“ fanoušek moskevského fotbalového klubu CSKA.

Velitelem wagnerovců se stal Prigožinův syn Pavel

Válka na Ukrajině

Členové skupiny tvrdí, že se zúčastnili obléhání Azovstalu v Mariupolu.

Orlov pak podle serveru Euronews dříve sloužil v ruských vzdušných silách, zúčastnil se války v Čečensku v roce 1999 a zapojil se také do anexe Krymu. Jeho jméno se také objevilo v souvislosti s Černou Horou, kde se Rusové údajně pokoušeli v roce 2016 zorganizovat převrat a likvidaci tehdejšího premiéra Mila Djukanoviče.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci Espaňoly se nyní specializují na ovládání ruských útočných a průzkumných bezpilotníků Privět

V současné době je Española podle HUR součástí soukromé vojenské organizace Redut, v níž se ruské ministerstvo obrany snaží soustředit všechny žoldácké skupiny včetně wagnerovců.

V prosinci agentura TASS oznámila, že Española vytvořila oddíl, který se specializuje na ovládání ruských útočných a průzkumných dronů Privět, které Rusové používají na ukrajinské frontě.

Putin riskuje podporu svých spojenců v Rusku i u separatistů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám