Hlavní obsah

Lékaře, který opilý ve službě posílal pacienta za Mengelem, čeká znovu soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Okresní soud v Domažlicích se bude muset znovu zabývat případem kardiologa domažlické nemocnice Jurije Talanova, který podle obžaloby opilý ve službě nutil pacienta s podezřením na infarkt cvičit, načež ho posílal za doktorem Mengelem. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Plzni.

Obžalovaný kardiolog Jurij Talanov u soudu (4. února 2022)

Článek

Krajský soud zrušil původní rozhodnutí domažlického soudu z letošního dubna, který Talanova poslal k vyřešení Lékařské komoře s tím, že se nejedná o trestný čin.

„Krajský soud vyslovil důvodné pochybnosti nad skutkovými zjištěními soudu prvního stupně. Z tohoto důvodu mu uložil doplnit dokazování a ve věci znovu rozhodnout,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jana Durná.

Talanova viní státní zástupce z ohrožení pod vlivem návykové látky. Lékař se během noční služby na interní ambulanci z 31. května na 1. června 2020 opil a skončil na střeše špitálu, kde jej spícího našli k ránu hasiči. Policistům nadýchal přes jedno a půl promile a následný rozbor krve kromě alkoholu potvrdil ještě stopy po diazepamu.

Domažlický soudce Milan Anderle zprostil Talanova obžaloby s tím, že soudní znalec nedokázal jednoznačně určit, jak byl obžalovaný ovlivněn alkoholem v době, kdy měl v péči pacienta.

Opilý lékař v Domažlicích nutil pacienta dělat kliky, před policií utekl na střechu

Krimi

Podle spisu v průběhu večera Talanov ošetřil tři lidi. První dva pacienti neměli vážné potíže, toho posledního, Petra S., přivezla manželka kolem 23. hodiny s náběhem na infarkt. Obžalovaný lékař ho proto nechal převézt záchrankou do plzeňské nemocnice. Ještě předtím ho ale měl nutit cvičit.

„Pacienta, který přišel s bolestí na hrudi, nechal padesátkrát zvednout židli. Chtěl po něm dělat kliky a dřepy. To je přece strašný ne? Buď je pod vlivem, nebo je to magor,“ líčila přivolaná záchranářka do telefonu svému nadřízenému.

Ten na to reagoval slovy: „Podle těch šíleností, jak popisujete jeho chování, nemá ve službě co dělat. Pošlu tam policii, ať koná.“ I telefonát Talanova s dispečerkou záchranné služby s žádostí o převoz pacienta byl zvláštní. Tvrdil jí totiž, že pacienta posílá za doktorem Mengelem, se kterým to má domluvené.

Kardiologa, který se opil ve službě a usnul na střeše špitálu, čeká disciplinární řízení

Krimi

U soudu se lékař k pití alkoholu přiznal. Tvrdil, že s tím začal až po ošetření posledního pacienta, kterým byl právě Petr S. „Pohádal jsem se doma s manželkou. Chtěla se rozvést a vzít si děti. Dostal jsem se do velkého psychického stresu a myslel si, že alkoholem se mi uleví,“ vypovídal Talanov.

Podle svých slov byl v takovém rozpoložení, že nejprve uvažoval o tom, že se nechá ve službě vystřídat. „Třásly se mi ruce a potil jsem se. Nemohl jsem dobře dýchat. Jenže nebyl nikdo, kdo by mě zastoupil,“ pokračoval lékař. Druhým dechem ale prohlásil, že rozhodně nebyl ve stavu, kdy by nebyl schopen rozhodovat o tom, co je dobré a co zlé pro pacienta.

„Moje chování se mohlo někomu zdát podivné a neadekvátní. Bylo to prostě tím psychickým rozpoložením,“ sdělil obžalovaný muž.

K hovoru, kde zmiňuje Mengeleho (německý lékař, který za druhé světové války prováděl morbidní a sadistické experimenty na vězních v koncentračních táborech – pozn. red.) uvedl, že v určitých vypjatých chvílích nejedná člověk úplně správně, tak jak by měl.

Obžalovaný kardiolog Jurij Talanov u soudu (4. února 2022)Video: Patrik Biskup

Jeden z členů policejní hlídky, která byla přivolána do nemocnice, u soudu řekl, že lékaře nemohli najít. „Prošli jsme všechny lékařské pokoje, ale bez výsledku. Bylo nám jasné, že se před námi schovává,“ vypověděl praporčík František Šup. Když Talanova objevili v pět ráno hasiči na střeše, policistům se po pozitivní dechové zkoušce přiznal.

„Říkal, že ordinoval pod vlivem alkoholu, a proto před námi utekl. Vysvětloval to tím, že měl strašný stres a nervy. Tvrdil, že užívá strašně moc léků a alkohol, že mu to pomáhá. Byl strašně zmatený, měl problémy vůbec stát na nohou,“ dodal Šup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám