Hlavní obsah

Ochota Čechů stěhovat se za prací stoupá jen pomalu

Novinky, Tomáš Volf

Lidé v průzkumech vyjadřují ochotu změnit kvůli zaměstnání bydliště. Ve skutečnosti se však za prací moc nestěhují. V regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti, jako jsou severní Morava nebo severní Čechy, tak někteří lidé bez práce zůstávají raději odkázáni na sociální dávky.

Článek

Kolínská automobilka TPCA Toyota Peugeot Citroën už koncem dubna oznámila, že chce během léta nabrat 700 lidí pro spuštění třetí směny, se kterým počítá od října. V současné chvíli potřebuje obsadit ještě asi tři stovky míst na pozicích výrobních operátorů. Po zaškolení nabízí mzdu 24 500 korun.

“Potýkáme se s nedostatkem zaměstnanců v kolínském regionu, proto nabíráme po celé republice, zejména na severní Moravě.  Nábor v průběhu léta je vždy problematický, protože nám konkurují sezónní práce a  nebo si lidé chtějí užít volna,” řekl Novinkám mluvčí automobilky Pavel Beneš.

Kde budou bydlet?

Automobilka nabrala zhruba 600 nových zaměstnanců na podzim a začátkem roku. Většina z nich byla místních. Potenciál Kolínska ale podle manažerů náboru narazil na své limity a musí hledat jinde.

„Rozjeli tu výrobu nových aut, takže to zde vypadá dobře i s prací do budoucna. U nás v Moravskoslezském kraji bohužel moc práce není,“ říká Roman Marynčák z Frýdku-Místku, který v TPCA nastoupil jako operátor na lince.

Podle informací, které s odvoláním na automobilku na jaře napsal Deník, firma naráží na kapacitu ubytoven, jelikož město nechce jejich další rozšiřování. Podle mluvčího Beneše ale personální agentury, který nábor zajišťují, problémy s kapacitou nehlásí. Automobilka spustila i webové stránky www.bydleni-kolinsko.cz, které slouží pro zprostředkování ubytování v okolí továrny.

V Praze přibylo za 8 let 14 tisíc lidí

Přesná čísla o tom, kolik lidí se stěhuje za prací, nebyl na dotaz Novinek schopen poskytnout ani ČSÚ ani ministerstvo a úřady práce. V pondělí vydal ČSÚ zprávu, podle které vyjíždělo v roce 2013 mimo kraj svého bydliště téměř 300 tisíc osob, tedy asi šest procent všech pracujících s trvalým bydlištěm v ČR. Počet dojíždějících přitom stále roste, většina lidé míří za prací do Prahy.

Podle statistiky, která se ale neptá na důvody stěhování, změnilo v rámci ČR loni bydliště 234 tisíc lidí, za posledních deset let to byla s mírnými výkyvy podobná čísla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik lidí změnilo bydliště v rámci ČR

K přestěhování za prací láká lidi ze všech koutů Česka nízká nezaměstnanost a v průměru vyšší mzdy v hlavním městě. Počet obyvatel Prahy se nicméně za posledních osm let zvýšil jen o zhruba 14 tisíc, což je něco přes procento z 1,247 miliónu obyvatel metropole.

Přirozeným přírůstkem přibývají Praze ročně stovky obyvatel, zbytek je díky přistěhovalým. Třeba v prvním čtvrtletí roku 2013 ale více lidí z Prahy odešlo (10 642), než se zde rozhodlo usadit (9978). Čísla statistiků ovšem vycházejí z údajů o trvalém pobytu, řada lidí v Praze pracuje a trvalé bydliště má stále v domovské obci.

Podle demografické predikce Českého statistického úřadu bude v Praze za dvacet let trvale žít 1,29 miliónu osob, což je o 46 tisíc osob více než na začátku roku 2014

V jarním průzkumu společnosti STEM/MARK vyjádřilo 45 dotazovaných v produktivním věku ochotu se v budoucnu přestěhovat za prací. S tím je do určité míry v kontrastu skutečnost, že v minulosti se za prací skutečně přestěhovalo pouze 16 procent tázaných. Ochotu stěhovat se vyjádřily v průzkumu tři čtvrtiny manažerů, v dělnických profesích to byla necelá třetina.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v červnu dál klesla

Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 7,4 procenta. Bez práce bylo 537 179 lidí, oznámil v úterý Úřad práce. Nezaměstnanost...

Výběr článků

Načítám