Hlavní obsah

Nahlásil bombu ve Sněmovně, žádnou nenašli a zatkli ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tísňovou linku 158 zavolal v úterý pozdě večer anonym a oznámil, že v Poslanecké sněmovně je bomba. Policisté budovu i se psy prohledali, výbušninu neobjevili. Naopak se jim do dvou hodin podařilo najít a zadržet toho, kdo poplach vyvolal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Porada ve Sněmovně

Článek

„Muž byl eskortován na policejní oddělení. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy,“ sdělil Právu mluvčí středočeské krajské policie Pavel Truxa.

Podezřelý byl podle informací Práva z Mělnicka. Na linku zavolal zhruba v půl jedenácté večer. „Sdělil, že se v ‚Poslanecké sněmovně nachází bomba‘, a zavěsil,“ dodal Truxa s tím, že podezřelý byl po zadržení a výslechu po dohodě se státním zástupcem propuštěn.

O pandemické novele rozhodnou poslanci v pátek. Vládní koalice po 37 hodinách přerušila schůzi

Domácí

Na skutečnost, že někdo nahlásil výbušninu ve Sněmovně, ve středu při jednání upozornil předseda SPD Tomio Okamura s tím, že to zaslechl v kuloárech a všiml si policisty se psem. Zároveň vytkl vedení dolní komory, že o hrozbě nikoho z poslanců oficiálně neinformovalo a nenechalo objekt vyklidit.

„Od samého počátku bezpečnostní odbor i kancléř vyhodnotili tuto hrozbu jako nepředmětnou,“ odpověděla mu šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Policisté přesto se zaměstnanci Sněmovny udělali kontrolu.

Ústavní právníci: Ve Sněmovně byl porušen jednací řád, ale žaloba u ÚS nemá šanci

Domácí

Důvěryhodnost hrozby podle ní snížil i fakt, že budovy hlídá strážní služba a v ulicích u Sněmovny hlídkují policisté kvůli demonstracím na sousedícím Malostranském náměstí. Veřejnosti byl také zablokován přístup do ulic vedoucích ke Sněmovně, a to po celou dobu jednání.

„Opravdu, nemohlo se ani stát, že by někdo mohl přes jednotlivé vchody do Sněmovny vejít a skutečně zde bombu instalovat,“ dodala Pekarová Adamová. Veřejnost včetně novinářů při vstupu do Sněmovny prochází detekčním rámem a zavazadla kontrolují policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám