Hlavní obsah

Ledová princezna. V Praze se točí film o Katarině Wittové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní stanice ZDF připravuje hraný film o životě bývalé východoněmecké krasobruslařské legendy Katariny Wittové, dvojnásobné olympijské vítězky a mnohonásobné mistryně světa a Evropy. Snímek se natáčí v Praze. Dnes již 57letou „ledovou princeznu“, jak Wittové přezdívají německá média, si zahraje herečka Lavinia Nowaková, jejíž podoba s Wittovou je patrná na první pohled.

Foto: Profimedia.cz

Katarina Wittová při nedávné talkshow v televizi Norddeutscher Rundfunk

Článek

„Je natolik okouzlující, že jsem Lavinii ihned otevřela své srdce,“ řekla o herečce Wittová deníku Bild. „Vidět ji vystupovat naživo bylo něco neskutečného, protože jsem se shledala se svým Já z mládí. Je zapálená pro hraní jako já kdysi pro ledovou plochu. Velmi jsem si tu cestu do minulosti užívala,“ dodala Wittová, která se produkce snímku účastní.

Laviniová v pátek sdílela novinku na svém instagramovém účtu. „Jsem neuvěřitelně šťastná, že mohu ztělesňovat tak inspirativní ženu,“ komentovala svou novou roli.

Natáčení potrvá do konce května, kdy přesně ale televize film odvysílá, není zatím jasné. Dílo režisérky Michaely Kazeleové s pracovním pojmenováním „Eine Kür, die bleibt“ („Volný styl, který zůstává“) se odehrává v roce 1994, kdy se Wittová s pomocí své trenérky Jutty Müllerové pokouší o comeback na olympijských hrách v Lillehammeru v roce 1994. Tehdy už Wittová reprezentovala sjednocené Německo, skončila ale až na sedmém místě.

Foto: Pavel Khol, ČTK

Katarina Wittová při jízdě na ME v krasobruslení v Praze v roce 1988

Lavinia Nowaková se narodila v roce 1995, tedy rok po derniéře Wittové v Lillehammeru. Když ji tvůrci filmu oslovili, neměla o Wittové tušení. „Myslela jsem, že půjde o smyšlený příběh,“ přiznala herečka, která sama stála na bruslích naposledy ve 13 letech a krasobruslení se nikdy nevěnovala.

Došlo i na saský dialekt

To nyní kvůli filmu musela dohánět, v posledních dvou měsících proto intenzivně nacvičovala pod dohledem dvou trenérek. „Vstřebávala jsem vše, co jsem o Katarině našla. Rozhovory, dokumenty, její styl. Přečetla jsem si i její knihu a hodně o Katarině přemýšlela. Musím říci, že mezi krasobruslením a divadlem je hodně paralel,“ řekla Nowaková.

Foto: ČTK

Katarina Wittová vybojovala zlato na ZOH v Calgary v roce 1988

Foto: Instagram Lavinie Nowakové

Lavinia Nowaková

Mnichovská rodačka se dokonce naučila saský dialekt, jímž Wittová hovoří, protože vyrůstala v Karl-Marx-Stadtu, dnešní Saské Kamenici (Chemnitz). „Katarina má úžasné charisma. Vejde dovnitř a místnost se rozsvítí. Byla jsem jí okouzlena, vycházeli jsme spolu úžasně,“ dodala Nowaková.

Ledová princezna Katarina Wittová, která vyprodala Playboy

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám