Hlavní obsah

Ekonomové: Švédské hospodářství se již plně zotavilo z dopadů pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Hrubý domácí produkt (HDP) Švédska se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o deset procent. Oznámil to švédský statistický úřad. Podle ekonomů se tak švédské hospodářství plně zotavilo z negativních dopadů koronavirové krize a dostalo se nad úroveň z období před jejím příchodem, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Stockholm

Článek

Oproti prvnímu čtvrtletí se HDP zvýšil o 0,9 procenta. Růst tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 0,7 procenta.

Podle analytika Davida Oxleyho ze společnosti Capital Economics navíc výkon švédské ekonomiky o zhruba 0,6 procenta překonal úroveň z období před příchodem pandemie covidu-19. „To staví Švédsko do čela Evropy,” upozornil Oxley.

Švédská ekonomika loni klesla méně než jiné země EU

Ekonomika

Švédsko k boji proti koronaviru přistoupilo liberálněji než většina dalších států. Podle údajů z americké univerzity Johnse Hopkinse zemřelo dosud v souvislosti s covidem 14 655 lidí, což představuje 142,48 zemřelých na jeden milion obyvatel.

Pro porovnání, Česká republika si v tomto ohledu drží čtvrtou příčku s 30 362 mrtvými, což představuje hodnotu 284,56 zemřelých na milion obyvatel.

Devět z deseti nakažených v Česku má delta variantu

Koronavirus

Loni švédská ekonomika v důsledku pandemie klesla o 2,8 procenta. Hospodářský pokles tak byl ve Švédsku mírnější než ve většině ostatních evropských zemí a mnohem menší, než se původně předpokládalo.

Švédská vláda minulý měsíc zlepšila odhad letošního hospodářského růstu na 4,7 procenta z dříve předpokládaných 3,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám