Hlavní obsah

Dycky Most! V legendární Severce to platí i po pěti letech od uvedení seriálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dycky Most! A platí to i pět let poté, co legendární hláška z kultovního seriálu Most! předurčila neopadající zájem o návštěvu míst spojených s natáčením ve městě. Největší pozornost stále patří restauraci Severka, která byla pro seriálové postavy základnou.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Provozní Severky Lukáš Cingel

Článek

„Pořád se stává, že před Severkou zastaví auto, lidé si udělají selfíčko, někteří si u nás dají něco dobrého k jídlu a jedou dál,“ řekl Novinkám a Právu provozní restaurace Lukáš Cingel. „Zájem je neustále, ale s tím, co se dělo po televizní premiéře, se to nedá ani zdaleka srovnat,“ dodal s úsměvem.

Seriál poprvé odvysílala Česká televize začátkem roku 2019, poslední osmý díl měl premiéru na konci února. Již po odvysílání prvních dílů se strhla lavina zájmu. Seriál se okamžitě stal diváckým megahitem.

Nejprve místní a poté i přespolní začali brát Severku útokem. Všichni chtěli na vlastní oči vidět, kde Luďan, Franta, Čočkin, farář či hostinský Eda vysedávají u stolu štamgastů a nad půllitrem piva vedou neotřelé řeči. „Bylo to parádní období, takové vytržení z každodenní reality. Zpestření života,“ vzpomíná Cingel.

Dycky Most! aneb Jak se skutečně žije v severočeském Mostě

Domácí

Když ho produkce České televize oslovila, jestli by v restauraci mohla natáčet seriál o životě obyčejných Mostečanů, na nabídku prý kývl okamžitě. Tehdy přitom neměl nejmenší tušení, jaký poprask seriál vyvolá.

„Hned mě ale napadlo, že by se mohla Severka zviditelnit.“ Jeho intuice předčila nejdivočejší sny. „Byla to nálož. Peklo. Něco nečekaného,“ kroutí hlavou při vzpomínce na dobu, kterou označuje za seriálovou turistiku.

Severka se zviditelnila

„Hned po otevření se u dveří vytvořila fronta. Někdo se jen přišel podívat, jiný si to tady všechno fotil a někdo si při té příležitosti dal i něco k jídlu. Občas se stalo, že jsme třeba v jednu hodinu už neměli co prodávat,“ poznamenal provozní.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Provozní Severky Lukáš Cingel

Nevídaný zájem trval podle něj několik měsíců. „Přijeli se podívat lidi z Brna, Olomouce, Ostravy… Dá se říct, že z celé republiky,“ vzdal nakonec snahu o vyjmenování návštěvníka z největší dálky.

„Nebylo to ale tak, že by se cíleně jezdili do Severky vyfotit, popřípadě si dát oběd. Zastavili se u nás, když jeli kolem třeba na dovolenou nebo na výlet. Byli jsme pro ně vyhledávaná zastávka,“ upřesnil Cingel a připustil, že některé štamgasty postupem času začal zájem „vetřelců“ otravovat.

„Nedivil jsem se jim. Nikomu není příjemné, když si vás pořád někdo fotí,“ našel pochopení pro stálé hosty lokálu.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Štamgasti ze Severky Vladimír Kuncl a Radko Plíštil

Mezi ně patří Radko Plíštil. „Mně se seriál líbí moc,“ řekl při popíjení piva. Jeho parťák u stolu Vladimír Kuncl má podobný názor, a navíc vzpomněl na období, kdy se restaurace stala terčem zájmu zvědavců.

„Byl to frmol. Jsem rád, že už máme větší klid,“ poznamenal.

Složitá témata a hrubý humor

Seriál Most! si s humorem a nadsázkou bere na paškál složitá témata, jakými jsou například nesnášenlivost či xenofobie. Jeho hrdinové používají často jadrný až hrubý slovník. Někteří diváci nemají proto pro seriál takové pochopení jako jeho fanoušci.

„Viděla jsem jen jeden díl, možná dva. Na mě je to zbytečně moc sprosté, a takové nereálné,“ řekla asi sto metrů od Severky Růžena Novotná. Její syn ve středním věku Petr oponoval.

„Ale přesně takhle to tady chodí, takhle tady žijeme. Přesně takové postavy, jako jsou v seriálu, tady potkáváme,“ zdůraznil.

Michal Isteník alias výčepní Eda: V Mostě nám bylo dobře

Styl

Seriál se převážně natáčel v reálných lokacích města. Kromě Severky například na autodromu, v hotelu Cascade, v nemocnici, v obchodním domě, na hradě Hněvín, v kostele Nanebevzetí Panny Marie nebo v sídlišti Chanov.

Zničený panelák, který v jednom z dílů tvoří podstatnou kulisu děje, již nestojí. Město ho nechalo zbourat.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Lidé se dříve často fotili před vilou, kde bydlel seriálový Luďan. Nyní se dům rekonstruuje

Přívrženci díla se první měsíce po odvysílání premiéry stavěli pro selfíčko často také u vily ve čtvrti Zahražany, kde seriálový Luďan bydlel a odkud pochází několik nezapomenutelných scén. Dům je nyní v rekonstrukci a podle sousedů se u něj během roku zastaví už jen jedinci.

Popularity seriálu se snažilo využít i město. Dva roky po televizní premiéře rozjel magistrát informační kampaň za lepší třídění odpadů. Její tváří byl herec Zdeněk Godla alias popelář Franta a jejím mottem Dycky Most! Dycky třídí!

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Provozní Severky Lukáš Cingel

V průběhu 65 natáčecích dní, po které se seriál připravoval, si v něm kromě herců v hlavních a vedlejších rolích zahrálo 821 komparzistů převážně z Mostu a okolí.

První díl seriálu Most! měl premiéru 7. ledna 2019, poslední osmý 25. února. Most! získal Českého lva za rok 2019 za nejlepší tuzemský televizní seriál. Ocenění předcházela rekordně vysoká divácká sledovanost.

Seriál sledovalo při premiéře průměrně 1,68 milionu diváků starších patnácti let. Průměrná sledovanost na internetu byla 430 tisíc diváků, dodnes je Most! na ivysílání České televize vyhledávaným titulem.

Dominika Býmová: Natáčení seriálu Most! bylo nezapomenutelné

Kultura

Most! baví i získává sympatie autentickou nekorektností

Kultura

Reklama

Související témata:
Restaurace Severka Most

Výběr článků

Načítám