Hlavní obsah

Chci se brzy vrátit do práce, vzkázala europoslankyně Kailiová obviněná z korupce

Řecká europoslankyně a bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu (EP) Eva Kailiová, která čelí obvinění z korupce, vzkázala z domácího vězení, že se chce brzy vrátit do práce a plnit povinnosti členky evropského zákonodárného sboru.

Foto: Profimedia.cz

Eva Kailiová minulý měsíc zamířila z vazby do domácího vězení

Článek

Svůj záměr tlumočila Kailiová prostřednictvím svých právních zástupců, napsal zpravodajský server Politico. Návrat do práce ale zatím není možný, protože stále nesmí opustit svůj byt. Belgická policie vyšetřování její kauzy ještě neuzavřela.

Čtyřicetiletá Kailiová, která musí nosit elektronický náramek, čelí nařčení z korupce z přijímání úplatků od Kataru v rámci jednoho z největších korupčních skandálů, který kdy zasáhl struktury EU. Jakékoli pochybení popírá a prostřednictvím svého právníka již dříve uvedla, že je nevinná.

Její obhájci nyní uvedli, že Kailiová se hodlá soustředit na tři priority: vyléčit rány, které utrpěl duševní svět jejího dítěte tím, že s ním matka čtyři měsíce nemohla komunikovat. Dále chce europoslankyně zdokumentovat a prokázat svou nevinu a poté se „aktivně vrátit ke svým povinnostem“, uvedli právníci Sven Mary a Michalis Dimitrakopulos v písemném prohlášení.

Stále bere 214 tisíc měsíčně

V domácím vězení je Kailiová od poloviny dubna. Předtím byla ve vazbě, po celou dobu ale pobírá hrubý měsíční plat 9809 eur (téměř 214 tisíc Kč).

Kailiová se podle médií už snažila přemluvit pětici svých bývalých spolupracovníků, aby se k ní vrátili, všichni už ale mají nová zaměstnání. A pokusy o získání nových asistentů byly neúspěšné, protože nikdo nechce pracovat pro političku obviněnou z korupce.

Kailiová zůstane europoslankyní až do června příštího roku, kdy se uskuteční nové volby do EP. Její další kandidatura je ale nepravděpodobná, protože socialistická strana (PASOK) ji vyloučila ze svých řad, a nemůže tedy počítat se zařazením svého jména na kandidátku.

Mnozí europoslanci nejsou nadšeni při pomyšlení, že by se Kailiová měla brzy vrátit do poslanecké lavice. Například řecká křesťanská demokratka Anna-Michelle Asimakopulová se domnívá, že atmosféra v EP by přinejmenším ze začátku byla výbušná a byla by pro všechny velkou výzvou.

A místopředsedkyně EP Katarina Barleyová má obavu o pověst instituce. „Snaha Evy Kailiové prezentovat se jako oběť je nepatřičná. Raději by měla přemýšlet, jak omezit napáchané škody. Třeba tím, že bude bez výhrad spolupracovat při vyšetřování,“ řekla německá sociální demokratka Barleyová deníku Bild.

Kailiovou propustili z vazby. Na soud kvůli korupci si počká v domácím vězení

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám