Hlavní obsah

Benzin i nafta zlevní pod 45 Kč

Ceny pohonných hmot dál klesají. Za posledních deset dní paliva zlevnila v průměru zhruba o korunu na litr, od počátku července o přibližně 1,50 Kč. Snižování cen bude podle analytiků pokračovat i v nejbližších týdnech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výhled na nejbližší dva týdny je velmi příznivý. Do konce července zlevní pohonné hmoty o 70 haléřů, do dvou týdnů mohou zlevnit až o 1,50 koruny,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Stejné očekávání má i hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Natural 95 se v neděli podle společnosti CCS prodával v průměru za 46,35 Kč a nafta stála 46,65 Kč.

Ceny se ale velmi různí. Zatímco třeba síť Tank ONO, která tradičně patří mezi nejlevnější, prodává Natural 95 za 42,50 Kč a naftu o korunu dráž, ceny u pump hlavně podél dálničních tahů se stále pohybují kolem 50 korun za litr.

V Rakousku je benzin drahý, v Polsku ušetříte

Zahraniční

Pokles cen je podle ekonomů dán stabilní cenou ropy a také tím, že rafinérie poněkud snižují své velmi vysoké marže. „Je to způsobeno zejména poklesem rafinérských marží v Evropě, což se projevilo i na velkoobchodních cenách v České republice,“ prohlásil Tomčiak.

Ukazuje se, jak aktuální situace zneužívají rafinérie, které navyšují marže a prodávají vyrobené palivo čerpacím stanicím dráž
Štěpán Křeček, BH Securities

Například na začátku července byla velkoobchodní cena benzinu podle dodavatele Unipetrol RPA bez DPH 37,60 Kč a nyní je to 33,50 koruny. „Cena se tak snížila už o čtyři koruny. To se bude projevovat v maloobchodních cenách,“ dodal Tomčiak.

Cena ropy se podle Tomčiaka drží v posledních týdnech na úrovni 105 dolarů za barel, když ještě na konci června to bylo 110 dolarů. Trh s ropou je nyní ve stavu, kdy globální spotřeba roste proti původním předpokladům pomaleji.

V cenách pump jen částečný odraz

„Na druhé straně se zvyšuje nabídka na trhu. Produkci zvyšuje nejen ropný kartel OPEC, ale i Spojené státy, Brazílie nebo Kanada. Navíc trochu proti odhadům v červnu export Ruska byl prakticky na úrovni před válkou, kdy se mu podařilo exportovat zejména do Indie a Číny,“ upozornil analytik.

Ropa dál zlevňuje. Už je na ceně z doby před válkou

Ekonomika

Samotný pokles cen ropy se ale na koncových cenách pohonných hmot projevuje omezeně. Ropa při přepočtu na litr nyní vychází na ani ne 16 Kč za litr a na celkové ceně se tedy podílí jen o něco více než třetinou. Pokles ceny o deset procent by tedy znamenal 1,60 Kč a celkový dopad do ceny by byl menší než dvě koruny.

Do konce července zlevní pohonné hmoty o 70 haléřů, do dvou týdnů to může být až o 1,50 koruny
Boris Tomčiak, Finlord

Do celkové ceny se totiž kromě samotné komodity započítává i její přeprava, rafinace, marže pumpařů a spotřební daň. K této výsledné částce se navíc ještě přidá 21procentní DPH. Ta z ceny benzinu ve výši 46,65 Kč teď činí celkem 8,10 Kč. Spolu se spotřební daní, která je navíc nyní o 1,50 Kč snížená a u benzinu činí 11,34 Kč, to dohromady představuje 19,43 Kč, tedy přes 40 procent celkové platby u pumpy.

Vyšší marže rafinérií přidá až 7 Kč za litr

Přesto by podle Křečka měly být ceny na stojanech u pump při současných cenách ropy dramaticky nižší, než jsou nyní. Ačkoliv v neprospěch řidičů nyní trochu hraje i silný dolar, za který se ropa nakupuje, tak by snižování cen mělo být výraznější. Brání mu ale zejména vysoké marže rafinérií.

„Ukazuje se, jak aktuální situace zneužívají rafinérie, které navyšují marže a prodávají vyrobené palivo čerpacím stanicím dráž,“ prohlásil Křeček.

Kdyby byly marže rafinérií na úrovni před válkou na Ukrajině, byl by podle něj pokles cen proti současnosti asi o šest až sedm korun na litr a benzin i nafta by stály méně než 40 Kč.

„Chování rafinérií je v současné situaci bezohledné, a jestliže někteří politici uvažují o uvalení speciální daně ze zisku na energetické společnosti a banky, myslím si, že by rafinérie měly být dalším odvětvím v hledáčku,“ dodal Křeček.

Ministerstvo financí už dříve Právu sdělilo, že na rozdíl od kontrol pumpařů nechystá kontroly marží rafinérií, tedy v Česku těch v Kralupech nad Vltavou a Litvínově, které vlastní polská PKN Orlen.

Pohonné hmoty zlevnily

Ekonomika

„Případná cenová regulace výrobců pohonných hmot by mohla zapříčinit reálný nedostatek této komodity v ČR, protože by se zahraniční rafinérské společnosti mohly rozhodnout dodávat pohonné hmoty na neregulované trhy s potenciálem větší ziskovosti,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss.

Zatímco u zpracování benzinu je ČR soběstačná, naftu musí částečně dovážet ze zahraničních rafinérií, hlavně z Německa a Slovenska.

Přilepšují si i pumpy

Vysoké jsou ale podle Tomčiaka nyní i marže pumpařů. „Ty jsou teď hodně nadprůměrné. To se ale postupně bude snižovat v rámci konkurenčního boje,“ prohlásil.

Ministerstvo má podle Weisse nyní ucelené údaje k červnu, kdy v průměru marže pumpařů klesaly pod úroveň průměru loňského roku. „Pohyb za červenec vyhodnocujeme průběžně a seriózní vyhodnocení a interpretace výsledků budou možné až po kompletaci dat za celý měsíc. Dosavadní výsledky proti červnu nicméně skutečně indikují nárůst sledovaných marží,“ sdělil Právu mluvčí.

Úřad podle něj důrazně apeluje na rozumnou cenovou politiku. „V případě nepříznivých výsledků je ministerstvo financí nadále připraveno zavést cenovou regulaci stanovující maximální výši marží jak u čerpacích stanic, tak u distributorů pohonných hmot, kteří jsou v ČR plátci spotřební daně,“ dodal.

Z čeho se skládá cena benzinu

Ropa
Přeprava ropy
Rafinace
Marže pumpařů
Spotřební daň
DPH

Reklama

Výběr článků

Načítám