Hlavní obsah

Advokát měl obrat nevlastní dceru o výživné

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíže k pavlačové manželské hádce než k zasedání trestního senátu mělo chvílemi jednání brněnského městského soudu, před nímž stanul v pozici obžalovaného advokát obviněný ze zpronevěry.

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby obral o výživné svoji nevlastní dceru. Hrozí mu až osm let vězení.

Žalobce advokáta posadil na lavici obžalovaných s tím, že od roku 2013 až do roku 2018 na základě plné moci přebíral na svůj účet exekučně vymožené výživné pro svou nevlastní dceru. „Částku 615 tisíc korun si ale ponechal a poškozené nepředal,“ tvrdí státní zástupce.

Dvojrole obžalovaného

Případ souvisí s rozpadem manželství a opatrovnickým bojem o další dceru, přičemž emoce obžalovaného, ale i svědků, tedy manželky a nevlastní dcery, senát v čele s Jaroslavem Chocholou někdy jen obtížně krotil.

Lékaři a pojišťováci před soudem. Simulovali úrazy a inkasovali miliony, tvrdí obžaloba

Krimi

Obžalovaný vystupuje u soudu ve dvojroli nevlastního otce a zároveň i advokáta, se kterým měla mít nevlastní dcera podepsanou dohodu o zastupování týkající se vymáhání výživného.

Zatímco dcera tvrdí, že měla za to, že po dokončení vysokoškolského studia, a tím pádem i konce placení výživného, se provede vyúčtování a předání peněz. Nevlastní otec se hájí tím, že celou dobu dívku zaopatřoval a staral se o ni.

„Chtějí mě zlikvidovat“

„Nechápu, jak jsem se před soudem ocitl. Nic jsem nespáchal, nic se nestalo a jsem tu jen proto, že se moje bývalá rodina rozhodla mě zlikvidovat a dostat ze mě všechen majetek,“ hájil se obžalovaný.

Stát ji připravil o rodiče, vysoudila přes milion

Krimi

„Nevlastní dceru jsem vychovával až do skončení vysoké, do té doby se ke mně chovala jako k vlastnímu. Vymáhal jsem výživné po jejím biologickém otci, to chodilo na můj účet, ke kterému mohla i manželka. Na výživu rodiny jsem platil měsíčně velké částky, součástí toho bylo i to výživné použité na chod domácnosti,“ uvedl.

„Výživné se mělo uschovávat s tím, že jak skončím školu, nějak se to vyúčtuje. Jenže vztahy se zhoršily, nedošlo k žádnému vyúčtování nebo vypořádání. Jen mi poslal SMS, že mi pošle peníze, až ho moje matka vyplatí z rodinného domu,“ popsala u soudu dcera.

„Když jsem mu podepisovala, aby peníze chodily na jeho účet, tak to byl přítel mé matky, neměla jsem tehdy žádný důvod k nedůvěře. Přesvědčil mě o tom, že je žádoucí, aby peníze chodily k němu,“ dodala dnes již mladá žena s vystudovanou právnickou fakultou.

Senát soudce Chocholy jednání odročil. Pokud by soud nakonec muže uznal vinným, kromě trestu by mohl přijít i o obživu, neboť by se mohl dočkat vyškrtnutí z advokátského stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám