Hlavní obsah

Pavel Drobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nastupoval do funkce ministra životního prostředí, jako jeden z prvních kroků ohlašoval výměnu ve vedení SFŽP. Ředitelem jmenoval Michálka na základě referencí od svého poradce a dlouholetého přítele Knetiga. Na prvního náměstka ředitele dosadil Fibingra, jehož mu doporučil blíže neurčený člen jihomoravské ODS. Knetig na nahrávce tvrdí, že část peněz vyvedených z fondu měla jít na financování právě Drobilovy kariéry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Drobil

Článek

Michálek tvrdí, že například v případě čističky odpadních vod v Praze, kdy odmítl požadavky Knetiga, byl hned na druhý den pozván k ministrovi, který mu měl říct, aby nehledal „čistě právní řešení, ale rozhodoval i v rámci politického kontextu.“ To však nemá nikde zaznamenáno.

Nahrávky s Drobilem podle Michálka rovněž vznikaly v prostředí s „rušičkami“ a zachycují například, jak Drobil Michálkovi vyčinil, že se svými podezřeními šel za Nečasem, a nikoli za ním osobně. Zdůraznil mu, že Knetig má jeho absolutní důvěru a že pokud přestane s ním komunikovat, naprosto ztratí Drobilovu podporu. Vysvětloval také postavení Fibingra, který prý má politické krytí „mocné politické struktury uvnitř ODS“, která vynesla Drobilovi post místopředsedy ODS. „Jste v dění těch politických vlivů, je to jeden z mála fondů v dané situaci, který má peníze,“ řekl například Drobil.

Když Michálek informoval Drobila o existenci nahrávek, ministr mu v první reakci řekl: „Pokud něco takového existuje, tak jim to musíte dát. A ujistit je, stejně jako já jste křesťan, že jestli něco je, jestli tady něco bylo, tak že je to teď tady na tom stole, ta výpověď bude zničena a nic dalšího není.“

Poté řekl, že má jít Michálek buď na policii, nebo to zničit, a to dřív, než to zničí jeho samotného. Nato představil Drobil dvě varianty. Tu „ideální“ popsal tak, že se všichni zúčastnění usmíří. Druhou variantu označil za „fakt dobrou“ a přímo nabídl Michálkovi post svého náměstka, který by měl pod palcem jednu miliardu. „Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřísáhnete mi, že neexistuje nic jiného. Toto je moje varianta číslo dvě. Číslo tři nechám na vás, protože mě žádná jiná varianta nenapadá.“

Michálek nakonec šel s nahrávkami nejdříve do médií a později i na policii. Drobil ho den před zveřejněním kauzy zbavil funkce, stejně jako Knetiga. Odmítl však, že by sám zvažoval rezignaci. Na druhý den již oznámil, že se funkce vzdá. Nečas se jej zastal a řekl, že Drobil rezignuje až po schválení rozpočtu a dokončení sporného ekotendru. Nakonec se zúčastnil jen prvního, demisi přijal Klaus do týdne. Veškerá podezření Drobil odmítá, zdůrazňuje, že Michálka v první řadě poslal na policii. Za chybu uznal personální obsazení v SFŽP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám