Hlavní obsah

Neměl šanci, rána a let vzduchem. Video nárazu motorkáře do zátarasu ze služebního auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U Obvodního soudu pro Prahu 8 se ve středu dopoledne přehrávalo video ze zásahu policistů proti ujíždějícímu motorkáři, kterému udělali zátaras ze služebního auta. Před soudem kvůli zásahu stanul policista Šimon Vaic, který ale jakoukoli vinu odmítá a za zásahem si stojí. Motorkář utrpěl těžké zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážka motorkáře s policejním autemVideo: Novinky

 
Článek

Na videu, které ve středu zhlédli účastníci soudního jednání, lze vidět motorkáře projíždějícího Těšnovským tunelem, je pronásledován policejním autem. Na konci tunelu vjede přímo před motorkáře jiné služební auto z protisměru. Do něj motorkář narazil.

„Měli jsme hlášení, že ujíždí motorkář, rozhodli jsme se zakročit a vytvořili jsme služebním autem zátaras a došlo k nárazu. Ten člověk si nestěžuje, začalo to inspekcí a státním zastupitelstvím. Nemám k tomu teď ale žádné vyjádření. Za zásahem si stojím na 100 procent,“ řekl Novinkám policista Šimon Vaic.

Rozhovor s Šimonem VaicemVideo: Novinky

Motorkáře policisté podezřívali, že má platný zákaz řízení. Na výzvy k zastavení nereagoval. Motorkář do auta narazil ve vysoké rychlosti, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. Vaicovi hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Policistu podpořili

Případ rozhořčil některé další policisty, kteří obžalovaného přišli podpořit ve středu před soud. Policistovi vyjádřilo podporu vedení Policie ČR včetně policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

„Kriminalizace policejních zákroků se v poslední době bohužel stává jakýmsi trendem. Jestliže chceme, aby policisté dělali dobře svou práci, vymáhali právo a bojovali za spravedlnost, musí mít pevnou oporu nejen v zákonech, ale i ve svém vedení, v justičních orgánech i veřejnosti. Pokud policistům začneme při zákrocích svazovat ruce, je velice možné, že oni raději začnou zavírat oči,” uvedl na Facebooku Tuhý.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zákrok ale vyhodnotila jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Vycházela ze znaleckého posudku, podle něhož motorkář nemohl policejní auto do poslední chvíle vidět, protože vjelo do směru jízdy motocyklu zpoza středové stěny tunelu. Motorkář tak srážce podle posudku nemohl zabránit. Neměl čas na zátaras reagovat například zastavením.

„Bylo tak porušeno omezení stanovené ustanovením § 53 odst. 5 zákona o Policii ČR, tedy aby osobě, proti níž je použito donucovacího prostředku, nezpůsobil újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání,” uvedl mluvčí GIBS Martin Strouhal.

Anketa

Je podle vás zákrok policie proti ujíždějícímu motorkáři přiměřený?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14233 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám