Hlavní obsah

Trendy v moderním pracovním oblečení

V současné době už není pracovní oblečení pouze neforemným kusem látky, kterou je možné zašpinit nebo roztrhnout. Výrobci se naopak snaží o moderní vzhled, ve kterém vypadá dobře každý. Co je důležitější, je to, že oblečení je plně funkční. Tomu se přizpůsobují materiály, barvy, střih i celkový design.

Foto: Dobrytextil.cz

Pracovní oblečení může být opravdu slušivé

Článek

Trendem posledních let je používání inovativních materiálů, které umožňují maximální volnost pohybu (např. materiál 4way stretch, který se dokáže natáhnout do všech čtyřech směrů). Zároveň jsou však tyto materiály pevné a nevytahují se. Důraz je kladen hlavně na pohodlí. Moderní materiály bývají většinou kombinované ze směsi bavlny, polyesteru, nylonu či elastanu, což zaručuje větší pevnost, vyšší odolnost, nesrážlivost, rychlé schnutí a také snadnou údržbu. Kombinace bavlny a elastanu se postupně stává stále oblíbenější. Kolekci CXS Stretch, která má přesně tyto unikátní vlastnosti, má v nabídce DobryTextil.cz.

Foto: Dobrytextil.cz

Trendem posledních let je používání inovativních materiálů, které umožňují maximální volnost pohybu

Dobrou volbou je také zateplené pracovní oblečení, které umožňuje pohodlnou práci venku i v chladném počasí nebo v chladírenských prostorech. Zateplení bývá nejčastěji ve formě hřejivé flanelové podšívky u kalhot a praktického hřejivého fleecu u blůz. Do extrémního chladu je pak vhodná i pracovní kombinéza zateplená nejen podšívkou, ale také výplní.

Mezi pracovníky je ale stále populární i klasická 100% bavlna, která je odolná, příjemná na nošení, dobře prodyšná a udržuje si po dlouhou dobu stejný vzhled.

Foto: Dobrytextil.cz

Klasická 100% bavlna je stále velmi oblíbená

U namáhaných částí pracovních oděvů volí výrobci zpevnění nejrůznějšími materiály. Často se jedná například o Corduru® – certifikovaný materiál, který se používá i v armádě. Vyniká pevností, odolností vůči odření, oprání a zaručuje oblečení dlouhou životnost. Těchto materiálů existuje rovněž několik druhů, včetně elastických, které zajišťují nejen pevnost, ale i pevnou ergonomii při nošení.

Velký důraz je kladen na bezpečnost při práci, proto je dnes prakticky všechno pracovní oblečení opatřené alespoň drobnými reflexními prvky. Sami výrobci rozšiřují také nabídku certifikovaných reflexních oděvů s retroreflexními pruhy, které už je také funkční, stylové a slušivé.

Foto: Dobrytextil.cz

Oděvy s retroreflexními pruhy jsou funkční a stylové

Dalším zpevňujícím materiálem je pak i 600D polyester. Zpevnění může být u kalhot na kolenou, ve spodní části nohavic nebo u kapes, u bundy ho najdeme většinou na ramenou, u kapes nebo ve spodní části.

U moderního pracovního oblečení se často už nevolí klasický rovný střih, ale ergonomický, spíše zeštíhlený, který se lépe přizpůsobí postavě. Díky němu je práce pohodlnější a bezpečnější. Další výhodou je, že takové oblečení na pracovníkovi dobře vypadá.

Foto: Dobrytextil.cz

Pracovní oblečení může být opravdu slušivé

Tento střih ale nemusí vyhovovat všem. Někteří dávají přednost léty ověřenému rovnému volnému střihu, ve kterém mají pracovníci spoustu prostoru. Možnost pořídit si pracovní oblečení klasického rovného střihu tu tedy zůstane vždycky.

Na výběr jsou také odlehčené a prodyšné materiály, které jsou vhodné pro práci v létě nebo ve vytápěných dílnách. Vybírat můžete z kolekce CXS Phoenix na DobryTextil.cz.

Foto: Dobrytextil.cz

Odlehčené a prodyšné materiály jsou vhodné pro práci v teple

Praktičnost na první místě

U moderního pracovního oblečení najdeme také nejrůznější vychytávky, díky kterým je ještě pohodlnější, a především praktičtější pro každodenní práci. Aby si pracovní oděvy zachovaly svou funkčnost a vzhled po dlouhou dobu, jsou vždy doplněny instrukcemi se symboly údržby, protože každý materiál má své specifické požadavky.

Odvětrávání jednotlivého oblečení (kalhoty, bundy i mikiny) – pokud se při práci člověk více pohybuje, může mu odvětrávání přijít vhod. Odvětrávání bývá na zip, takže si pracovník sám může zvolit, kdy ho využije a kdy dá naopak přednost udržení tepla uvnitř.

Flexibilní úprava šířky pasu – možnost kalhoty v pase přitáhnout je velmi praktická, zvláště pokud je pas oproti bokům užší. Není pak nutné ke kalhotám nosit opasek a vždy skvěle padnou.

Velké množství multifunkčních kapes na nářadí, mobil a další věci – dnes už prakticky všechny kalhoty mají multifunkční kapsy, které jsou cenným pomocníkem pro každého pracovníka. Může do nich uschovat nejen nářadí, které potřebuje mít vždy po ruce, ale také své cennosti.

Možnost vložení kolenních výztuh – ideální pro pracovníky, kteří musí často nebo delší dobu pracovat vkleče.

Poutka na opasek – jsou dnes již prakticky u všech kalhot, aby se daly opaskem přitáhnout na tělo dle potřeby každého pracovníka. Někdo má rád kalhoty volnější, jiný zase více na tělo, s poutky a opaskem si kalhoty přizpůsobí každý.

Závěsné odepínací kapsy – můžete je připnout nebo odepnout podle aktuální potřeby a množství nářadí, které u sebe zrovna potřebujete mít.

Nastavitelné manžety u bund – možnost nastavit si šířku rukávů je z hlediska pohodlí důležitá. Rukávy pak nepřekážejí při práci, nezachytávají se a nešpiní. Pokud je pracovník dobře přitáhne, nevadí ani, když má rukáv o kousek delší.

Rychleschnoucí materiály – jsou novinkou u moderního pracovního oblečení a zaručují, že oblečení v případě navlhčení či namočení rychle uschne. Hodí se tak i pro pracovníky, kteří musí počítat s rozmary počasí.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám