Hlavní obsah

Sedět v chládku aneb Jak vybrat správnou klimatizaci

Horko jako v pekárně? Letos ne! Teď je čas, připravit se na rozpálený teploměr a poohlédnout se po nějaké klimatizaci. Tepelná, v tomto případě chladivá pohoda, je základem spokojeného bydlení.

Foto: iStock.com

Klimatizace nedopustí, abyste se doma necítili dobře

Článek

O klimatizaci často přemýšlíme jen jako o zařízení, které pro vytvoření optimální tepelné pohody v interiéru využíváme pouze v letních měsících… Ano, nechceme se v červenci nepříjemně přehřívat, ale víte o tom, že klimatizací se dá i topit, čistit vzduch, nebo dokonce ničit bakterie?

Ve víru dění, prachu a pachu. Proč si pořídit dobrou klimatizaci?

Klimatizace pro interiér ve své podstatě znamená úpravu teploty, vlhkosti, čistoty a proudění vzduchu. Hlavním důvodem, proč si ji lidé instalují, je zajištění komfortního vnitřního klimatu. Ale je také mnoho dalších věcí, které znepříjemňují pobyt za zavřenými okny. Příčinou migrény nebo chronické únavy mohou být třeba i pachy.

Foto: PRE

Díky klimatizaci vám bude doma příjemně

S dobrou klimatizací však ne! Klimatizační zařízení jsou standardně vybavena prachovými filtry, některé typy jsou pak doplněny dalšími možnostmi filtrace, například filtrem formaldehydovým nebo právě filtry odstraňujícími pachy. Dále pak často obsahují filtry zachycující velmi jemné částice prachu  cigaretový kouř, filtry ničící alergeny, buněčné stěny a jádra bakterií, čímž bakterie úplně zabíjejí. V neposlední řadě nabízí také systémy odstraňující roztoče či zvířecí chlupy. Tyto různé typy filtrace ocení především lidé trpící alergiemi a dalšími onemocněními. Klimatizační zařízení můžete tedy využívat během celého roku.

Po jaké klimatizaci sáhnout?

Můžeme vybírat ze dvou druhů klimatizací, a to MOBILNÍCH a NÁSTĚNNÝCH. Nástěnná klimatizace typu split nebo multisplit se skládá z vnitřní jednotky nebo jednotek umístěných v místnostech a z vnější jednotky, která se dá připevnit na venkovní stěnu nebo na balkon. Jsou oproti mobilním klimatizacím prostorově nenáročné a nenarušují vzhled interiéru. Jejich velkou výhodou je tichý chod a vysoká účinnost chlazení.

Foto: Shutterstock.com

Klimatizace vykouzlí domácí pohodu

Změna klimatu snadno a rychle. Kam se hodí mobilní klimatizace?

Je určena do bytů bez balkonu a všude tam, kde není možné instalovat venkovní jednotku. Jde o jednoduché a zároveň komplexní řešení, u kterého se člověk nemusí o nic starat. Hlavní výhodou mobilní klimatizace je, že ji díky kolečkům podle potřeby snadno přemístíte po bytě.

Komu lépe poslouží klimatizace nástěnná?

Nástěnná klimatizace je vhodná pro ty, kdo bydlí v bytě s lodžií či balkonem nebo

v rodinném domě, a tak si mohou nechat provést montáž. Výhodou nástěnné klimatizace oproti té mobilní je, že díky malé vnitřní jednotce zabírá jen minimum prostoru.

Co je dobré vědě, než si klimatizaci pořídíte

Při koupi kvalitní klimatizace občas musíme sáhnout hlouběji do kapsy, ale právě proto, že se jedná o nemalou investici, je potřeba vybírat opravdu pečlivě a vyvarovat se zbytečných chyb. Důležitým faktorem při výběru je i určení výkonu, jakým by klimatizace měla disponovat. Ten se odvíjí především od velikosti prostoru, který bude ochlazovat.

Foto: PRE

Vytvořte si doma příjemné klima

Dobře, jdu do ní. Co ještě zvážit?

Při koupi je nejprve nutné (nebo alespoň dobré) zvážit chladicí výkon, průtok vzduchu, spotřebu elektrické energie, náklady na provoz a složení klimatizační jednotky.

U kombinovaných zařízení pak tepelný výkon, energetickou třídu, koeficienty COP a EER, hlučnost, způsob proudění vzduchu a další přídavné funkce (například čištění a ionizaci vzduchu). A konečně také vzhled. To je totiž to poslední, co mnozí u klimatizace řeší. Je to ale to první, co je vidět. Měli bychom mít na paměti, že klimatizační jednotky jsou dnes již výrazným doplňkem interiéru.

Ano, těch věcí je spousta a jednomu by se z toho mohla zatočit hlava. Aby se vám však hlava nezatočila z vedra, stojí za to dobře vybírat nebo si nechat poradit.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám