Hlavní obsah

Poznejte Třebíč: Tajemné město se zajímavými lidskými příběhy

Snad ke každému městu se váže nějaká pověst, nebo dokonce tajemství. Třebíč je městem, které se jako málokteré může pochlubit dějinným, lidským a dlouho utajeným osudem, ze kterého běhá mráz po zádech. Poznejte židovskou tvář Třebíče s jejími příběhy, romantickými zákoutími a neopakovatelnou atmosférou.

Foto: visittrebic.eu

Poznejte Třebíč: Tajemné město se zajímavými lidskými příběhy

Článek

Město Třebíč najdete v samém srdci Evropy, v jihozápadní části Moravy. Třebíčská historie je velmi bohatá a můžete zde obdivovat mnoho cenných i krásných památek. Nejvýznamnější z nich, areál bývalého benediktinského kláštera s bazilikou sv. Prokopa a židovské město se hřbitovem, jsou od roku 2003 zapsány v prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Ústřední myšlenkou zápisu se stalo po několik staletí trvající poklidné soužití křesťanské a židovské kultury. Návštěvou Třebíče tak máte možnost velmi intimně nahlédnout do světa Židů, jejichž osudy se významně a tragicky zapsaly do dějin, které jsou pro mnohé ještě živou přítomností.

Milovníci historie si přijdou na své

Milovníci historie budou okouzleni vzácností urbanistického celku bývalého židovského ghetta s neopakovatelnou atmosférou úzkých uliček, malých náměstíček, majestátních modliteben i celkovou unikátností souboru 102 dochovaných domů a dvou nezastavěných parcel. Mezi ně patří například Zadní synagoga, budova židovské radnice, dům rabína či chudobinec.

Židovská čtvrť společně se židovským hřbitovem je pro své návštěvníky volně přístupná. Často opomíjenou skutečností je význam židovského hřbitova, jehož rozloha činí téměř dvanáct tisíc čtverečních metrů.

Foto: visittrebic.eu

Milovníci historie si v Třebíči přijdou na své

Potřebu mladé generaci připomínat historii a poodhalit dávno utajená tajemství, si klade za cíl i projekt Židovské stopy. Příběh, bez kterého by svět bez nadsázky nebyl takový, jaký je, je životním příběhem do nedávna neznámého hrdiny Antonína Kaliny.

Proč byl tento třebíčský rodák z křesťanské dělnické rodiny historiky dlouho opomíjen, je záhadou. Dlouhých dvacet let po jeho smrti mu byl v roce 2012 udělen in memoriam titul Spravedlivý mezi národy v Izraeli. O dva roky později udělilo město Třebíč Antonínu Kalinovi titul čestný občan města Třebíče in memoriam. A 28. října 2014 ocenil Antonína Kalinu také prezident České republiky státním vyznamenáním. Udělil mu medaili Za zásluhy I. stupně in memoriam. Kdo byl ale onen muž, který je svými činy srovnatelný se slavným Schindlerem?

Seznamte se s příběhem Antonína Kaliny, hrdinou stovek zachráněných dětí

Kvůli své levicové orientaci se Kalina dostal během druhé světové války do koncentračního tábora Buchenwald, kde se stal blokařem Kinderblocku 66. Zde se mu podařilo více než devět set mladých, převážně židovských chlapců zachránit. S odvahou, vynalézavostí a každodenním nasazením vlastního života vytvářel spolu se svými spolupracovníky podmínky bezpečné pro jejich přežití.

Poznejte Třebíč: Tajemné město se zajímavými lidskými příběhyVideo: visittrebic.eu

Jak to dokázal? V jeho odvážném boji mu v roce 1944 pomohl nálet na lágr, který zničil důležité osobní spisy uvězněných dětí. To společně s předstíráním epidemie tyfu v Kinderblocku 66, kterého se nacisté obávali, mu pomohlo k falšování dokumentů židovských dětí. Pod hrozbou vlastní smrti ve svém úsilí nepolevoval.

Po válce žil Kalina jako utajený hrdina, bez kterého by svět nebyl takový, jaký je. Vždyť k zachráněným Kalinovým dětem patří například nositel Nobelovy ceny míru Elie Wiesel či nositel Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertész.

Pamětní síň Antonína Kaliny

Na počest Antonína Kaliny město Třebíč vybudovalo v židovské čtvrti poblíž Zadní synagogy Pamětní síň Antonína Kaliny, která byla otevřena 17. února 2017, v den 115. výročí Kalinova narození. O dva roky později došlo k jejímu rozšíření o část nazvanou Děti Antonína Kaliny. Ústředním exponátem výstavy je kovaný Strom života, jehož listy nesou autentická jména zachráněných dětí.

Foto: visittrebic.eu

Ústředním exponátem Pamětní síně Antonína Kaliny je kovaný Strom života, jehož listy nesou autentická jména zachráněných dětí

Interaktivní lektorské programy pro školy

Městské kulturní středisko Třebíč připravilo lektorský program ve zmiňované Pamětní síni Antonína Kaliny. Tento program je určen žákům 8. a 9. tříd základních škol a studentům středních škol. Během připraveného interaktivního programu se studenti seznámí nejen s příběhem Antonína Kaliny, ale ponoří se i do problematiky a historické doby, ve které Kalina svůj hrdinný příběh nevědomky utvářel.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám