Hlavní obsah

Ochutnejte Třebíč a přivoňte si k její historii

V létě si dopřejte a rozmazlete všechny své smysly. Dovolená v Třebíči je na to ideální. Přivoňte si k historii třebíčského zámeckého areálu, zakousněte se do větrníku s hruškovými povidly a griláží, nalaďte se na atmosféru letních festivalů, a hlavně dokonale zrelaxujte.

Foto: visittrebic.eu

Ochutnejte Třebíč.

Článek

Také celý rok stále někam chvátáte a v kalendáři netrpělivě odškrtáváte dny, které ještě zbývají do letní dovolené? Zpomalte, nechte se unášet cestovní horečkou a v navigaci nastavte směr Vysočina. Zde na vás čeká krásné město Třebíč. Najdete ji v samém srdci Evropy, uprostřed malebného podhůří Českomoravské vrchoviny. Není divu, že její unikátnost byla zpečetěna i zařazením do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Ochutnejte Třebíč.

Chutě, které vás vrátí do dětských let

Když se vás někdo zeptá, jak se vám líbilo na dovolené, vybavíte si také v první řadě spokojený žaludek, zhýčkané chuťové pohárky a neodolatelnou chuť se tam hned vrátit? V Třebíči uspokojíte všech pět chutí včetně pověstného umami.

Budete-li chtít ochutnat třebíčskou klasiku, objednejte si limonádu ZON, která se v Třebíči vyrábí již od roku 1879 a do dnešního dne je její výroba stále v rukou přímých potomků. Pro místní je chuť limonády připomínkou dětství a různých dobrodružství.

Foto: visittrebic.eu

Třebíč je krásná v každou denní dobu.

A co teprve třebíčská specialita – větrník s hruškovými povidly a griláží! Tento místní gurmánský originál se nechal inspirovat dalším třebíčským skvostem – větrným mlýnem, který je účelem svého využití naprosto unikátní. Mlecí technologie zde totiž již od roku 1836 sloužila k drcení stromové kůry na tříslo, což byl nezbytný prostředek při činění kůže, která má v Třebíči svou zakořeněnou tradici.

Třebíčský větrník můžete ochutnat hned v několika kavárnách a cukrárnách v centru města. Ke každému zákusku dostanete navíc ještě vlaječku s logem mlýna a při odevzdání na mlýně dostanete volný vstup. Za větrník na větrník!

Foto: visittrebic.eu

Akci za větrník na větrník ocení nejen děti.

Třebíč nabízí dobrodružství pro malé i velké

Víte, co je to machzor? Ne, my vám tu radost z objevování nezkazíme. Vydejte se po stopách Skrytého příběhu. Pátrejte s Issacem po zlatých mincích a vězte, že touto interaktivní a pátrací hrou zabrousíte do bohaté třebíčské historie. Budete se kochat uličkami židovského města, které si zachovalo jako zázrakem svoji autenticitu. A kdo ví, třeba vás kroky dovedou i na židovský hřbitov nebo do okouzlující Zadní synagogy z roku 1669 s interiérovou barokní výmalbou či do areálu bývalého benediktinského kláštera s bazilikou sv. Prokopa.

Foto: visittrebic.eu

Zadní synagoga byla postavena kolem roku 1669. Interiér zdobí jedna z nejkrásnějších barokních výmaleb z počátku 18. století

Zajímavou a turisticky atraktivní novinkou je prohlídková trasa, která vás v bazilice sv. Prokopa zavede do království varhaníků. Těšit se zde můžete na poslechové ukázky základních rejstříků a chybět nebude ani zvuková ukázka nástroje.

Naučná stezka Po stopách opatů a rabínů, která propojuje třebíčské památky UNESCO, vám poodhalí příběhy ze života dvou náboženských komunit – křesťanů a židů –, které po staletí v Třebíči žily v těsném sousedství.

V židovské čtvrti si můžete s rodinou i přáteli vychutnat nejen kávu dle svého výběru, ale také domácí zákusky, tradiční židovské cukroví nebo vonící chléb, který se peče v jednom ze starých židovských domů.

Foto: visittrebic.eu

V Třebíči si nenechte ujít židovskou čtvrť.

Třebíč je městem silných příběhů

Seznamte se s příběhem Antonína Kaliny, který byl zachráncem stovky židovských dětí z koncentračního tábora Buchenwald. Při návštěvě pamětní síně Antonína Kaliny a expozice Děti Antonína Kaliny se vám jeho příběh zapíše hluboko do mysli i srdce. Srdcem výstavy je kovaný strom života s listy a jmény všech zachráněných dětí. Jejich počet vás bude šokovat! Hloubku příběhu dodává i skutečnost, že o odvážném činu třebíčského rodáka nevěděla ani jeho rodina a nejbližší přátelé.

Třebíč je klenotem Vysočiny. Nabízí toho mnoho a na své si tu přijde každý návštěvník. Dopřejte si pověstnou třebíčskou pohostinnost a širokou nabídku možností, jak si užít volný čas. Veškeré potřebné informace najdete na stránkách projektu Ochutnejte Třebíč.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám