Hlavní obsah

Nejčastěji se lidé zraní při sportu. Co lze léčit doma a kdy je lepší vyrazit k lékaři?

Podle statistik chirurgických ambulancí přibývá úrazů, které si přivodíme při sportu. V četnosti už dokonce předčily zranění, ke kterým dojde v domácnosti. Z podstaty věci je samozřejmě nesmysl se sportu preventivně vyhýbat. Mnohem lepší je se předem připravit na vše, co by se mohlo stát.

Foto: uLékaře.cz

Nejčastěji se lidé zraní při sportu. Co lze léčit doma a kdy je lepší vyrazit k lékaři?

Článek

Ročně si Češi přivodí téměř dva miliony úrazů. Každý pátý se přitom stane při sportu. O něco méně je úrazů, které se stanou doma. Následují pracovní a školní úrazy, které činí zhruba 15 procent, a teprve poté dopravní nehody s osmi procenty. Podle českých pojišťoven jde nejčastěji o řezné rány, podvrtnutí kotníku a různé úrazy rukou a prstů. Velmi časté jsou také zlomeniny. Trvalé následky přitom zanechává každý dvacátý úraz.

„Mezi nejčastější zranění amatérských i profesionálních sportovců patří poranění dolních končetin, zejména jde o výrony kotníků, záněty Achillových šlach a natažení či dokonce natržení svalů. Následují úrazy hlavy, například otřesy mozku, zlomeniny horních končetin, vykloubení ramen a problémy hlavně s dolní částí zad,“ popisuje lékařka Soňa Boušková.

„Dlouhodobým přetěžováním nebo příležitostným přetížením se poškozují svalové úpony a vzniká například takzvaný tenisový, golfový či oštěpařský loket,“ varuje odbornice.

Stačí obinadlo, nebo je nutný rentgen?

Ať už jste špatně došlápli při běhu, poranili si prst při volejbale nebo vám spadla činka na nohu, nikdy zranění nepodceňujte. Neznamená to však, že musíte nutně s každou modřinou běžet k lékaři a na rentgen.

Jenže jak poznat závažnost svého zranění, když třeba nevíte, jaký je rozdíl mezi naraženým a zlomeným prstem? Přesně pro tento okamžik existuje služba uLékaře.cz. Pokud si nejste jistí, jak správně postupovat, jednoduše své zranění popíšete odborníkům této on-line služby, kteří vám v řádu několika hodin poradí buď vhodnou domácí léčbu, anebo zhodnotí, že je lepší opravdu zajít do nemocnice. „Aby mohl specialista odpovědět co nejpřesněji, popište okolnosti vzniku, vývoj a jaké jsou projevy nyní. Ideálně přiložte ostrou fotografii. Čím více detailů, tím lepší rada,“ popisuje správný způsob použití této poradny Soňa Boušková.

Výhodu pak mají držitelé prémiových a firemních karet Mastercard, protože mají tuto praktickou službu k dispozici zdarma. „Jsme rádi, že můžeme našim klientům pomáhat nejen ve finančním světě. Díky této službě mají nonstop přístup k lékařům, kterým mohou položit jakýkoli zdravotní dotaz a spolehnout se, že odpověď přijde skutečně od odborníka a hlavně včas,“ říká Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám