Hlavní obsah

Kvalitní spánek stojí téměř za vším pozitivním, co se nám v životě děje

Když se nad tím hlouběji zamyslíme, tak spánek, a hlavně jeho kvalita, nás opravdu může ovlivnit v mnoha ohledech. Spánek má vliv na naše rozpoložení, na to, jak prožijeme celý den, dokonce i na to, jestli se nám podaří zhubnout. A aby šlo vždy o pozitivní vliv, je potřeba dohlédnout na jediné – na matraci.

Foto: Shutterstock.com

Kvalitní spánek stojí téměř za vším pozitivním, co se nám v životě děje

Článek

Pouze s dobrou matrací můžete dlouhodobě zdravě spát. Každý z nás ale potřebuje něco trochu jiného, a tak je dobré vědět, co všechno byste při nákupu nové matrace měli zvážit.

Záleží na mnoha různých faktorech, přičemž například věk není zdaleka tak důležitý jako třeba vaše váha, nebo dokonce tvar postavy. Zároveň to ale neznamená, že lidem se stejným typem postavy bude vždy vyhovovat jen jedna konkrétní ideální matrace. Její výběr totiž musíte přizpůsobit také nejčastější poloze, v níž spíte, ale také svému zdravotnímu stavu, zvlášť pokud trpíte na alergie nebo bolesti zad. I těm může správná matrace ulevit. Pojďme se tedy podívat na ty nejzásadnější otázky výběru matrace zblízka.

Proti bolesti zad

Kvalitní matrace předchází problémům s páteří, a to konkrétně v oblasti krku a beder. Měla by zabraňovat vzniku bolesti i napětí v celém těle. Při výběru matrace si proto všímejte, zda je materiál dostatečně pružný, aby se přizpůsobil vašemu tělu, ale zároveň ne až moc měkký, aby dokázal tvořit oporu a udržoval tělo ve správné ergonomické pozici. V mládí nás možná ani měkká nebo naopak tvrdá matrace příliš nerozhodí, ale s přibývajícím věkem se každá malá odchylka od správného držení těla začne brzy projevovat bolestí zad.

Foto: Shutterstock.com

Kvalitní spánek stojí téměř za vším pozitivním, co se nám v životě děje

Pro lidi s nadváhou

V prodejnách Dormeo vám perfektně poradí a pomohou vybrat matraci ideální pro vaše tělo. Na webu dormeo.cz naleznete praktický manuál, kde si přesně zvolíte tvar postavy, nejčastější polohu ve spánku a zadáte svoji váhu (samozřejmě zcela anonymně) a chytrý program vám nabídne několik typů matrací, které jsou nejvhodnější přesně pro vás. Takové matrace budou mít vyšší nosnost, což zajistí, že se rychle neproleží. Lepší pro vás budou prožinové matrace. Například ergonomická matrace Dormeo Air+ Comfort je vyrobena z pohodlných pěnových pružin Octaspring a její tvrdost si můžete nastavit podle svých potřeb od středně tvrdé až po tvrdou.

Když vás trápí alergie

Počet lidí, kteří trpí různými alergiemi, stále roste. Jedním z jejich nejčastějších původců jsou bezpochyby prachoví roztoči, kteří velmi rádi žijí právě v matracích, protože jim poskytují ideální prostředí: teplo, vlhko a dostatek potravy. Výzkumy dokázaly, že v běžné matraci používané dva roky se nachází na dva miliony živých nebo odumřelých prachových roztočů. Kdykoli se v posteli převalujete, rozvíříte prach, což může vést k alergické reakci, jako je ucpaný nos, kýchání nebo svědění očí. Proto je dobré vybrat si matraci s patřičnou ochranou. Matrace Dormeo vás chrání proti roztočům, bakteriím a plísním, protože jejich potahy jsou ošetřené technologií CleanEffect®. Díky tomu jsou vhodné pro alergiky i astmatiky.

Foto: Shutterstock.com

Matrace Ergo Comfort

Jakou matraci vybrat pro děti

Přestože chcete pro své dítě to největší pohodlí, ani jeho matrace by neměla být příliš měkká. Rovněž pro děti, jejichž organismus se teprve vyvíjí, je dobré pořídit matraci z antialergenních a antibakteriálních materiálů. Například matrace Baby V2, kterou prodává Dormeo, je vyrobena z vysoce kvalitní pěny Ecocell. Navíc jsou tu hned dvě vrstvy: Spodní vrstva je pevnější a druhá vrstva je měkčí, můžete tedy matraci podle potřeby a podle toho, jak dítě roste, obracet. Pevnější strana se hodí pro miminka, měkčí základna je lepší pro batolata, protože se přizpůsobí neustálému pohybu dítěte během spánku.

O matraci je třeba pečovat

I sebelepší matrace stárne. Po pěti letech, kdy jste na ní prospali asi 15 000 hodin, obsahuje více než 5 kilogramů kožních částeček. Po 10 letech je to dvojnásobek. Tou dobou také matrace obsahuje zhruba 10 milionů roztočů. Proto odborníci z Dormeo doporučují nejpozději po 10 letech matraci vyměnit za novou. Hromadění roztočů, potu, kožních šupinek a vlhkosti může přispět nejen k alergiím, ale i ke změně tvaru matrace, která pak už neposkytuje správnou oporu a pohodlí. Aby vám matrace vydržela co nejdéle, je třeba ji čistit. Každých několik měsíců ji vysajte, pokud jsou na matraci skvrny od rozlití tekutin nebo potu, použijte odstraňovač skvrn, jemný prací prostředek nebo jedlou sodu a vyčistěte je kartáčem na prádlo, poté matraci zcela vysušte třeba savým ručníkem. Čas od času matraci také vyvětrejte. Pořiďte si chránič matrace, který lze jednoduše sejmout a vyprat.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám