Hlavní obsah

Jak dostat z fotovoltaické elektrárny maximum elektřiny? Všímejte si u panelů vedle výkonu i účinnosti

Víte, že je důležité si u fotovoltaických panelů vedle údajů o výkonu všímat také toho, jakou mají účinnost? V současné době jsou jedny z nejúčinnějších panelů na trhu s technologií ABC – All Back Contact.

Foto: s-power.cz

V současné době jsou jedny z nejúčinnějších panelů na trhu s technologií ABC – All Back Contact

Článek

Panely AIKO ABC si u nás můžete pořídit už od podzimu 2023 a od května 2024 budou v Česku dostupné panely AEG BC exkluzivně u S-Power.

Výkon panelu vs. účinnost

Výkon panelu je jasně daná a měřitelná veličina a je závislá na výrobní technologii a jeho velikosti. Udává se v kilowattpeacích (kWp). Nicméně některé panely dokážou za den vyrobit více elektřiny než jiné o stejném výkonu. Jak to? Může za to právě jejich vyšší účinnost, výtěžnost a použitá výrobní technologie – dokážou tak vyrábět energii i při částečném zastínění, za difuzního světla, když je pod mrakem nebo si lépe poradí s tím, že na ně třeba spadne list a podobně.

Rozdíly mezi technologiemi PERC, TopCon a ABC

Panely, které jsou dnes běžně k dostání na trhu, fungují na technologii PERC (to jsou ty klasické s mřížkou), TopCon nebo ABC a dalších.

PERC panely jsou na tom s účinností nejhůř, například zastíněním jednoho článku se rapidně sníží výkon i v těch, které s ním sousedí. To také vede k tvorbě tzv. hotspotů, kdy se článek přehřeje a přestane fungovat. Články sousedící s hotspotem pak také fungují hůře. Zároveň PERC panely ztrácejí nejrychleji na výkonu vlivem stoupající teploty. Čím je panel teplejší, tím více klesá jeho výkon. Jejich účinnost se obecně pohybuje okolo 21,5 %.

TopCon panely už se s těmito problémy vyrovnávají lépe a účinnost se uvádí cca 22,5 %, např. u panelů DAH.

Foto: s-power.cz

Přehledné porovnání jednotlivých sledovaných parametrů

All Back Contact – unikátní technologie

Nejlépe jsou na tom podle porovnání s účinností panely s unikátní technologií ABC – All Back Contact, kterou najdeme u panelů AIKO ABC a AEG BC. Technologii vyvinula firma AIKO, která ji má patentovanou, a poskytla ji zatím pouze firmě AEG. Účinnost u panelů AIKO ABC byla naměřena na rekordních 25,15 % v nezávislém měření TÜV-SÜD, ač výrobce skromně uvádí ve svých oficiálních materiálech jen okolo 24 %. To se na vyšší výrobě elektřiny projeví při jakýchkoliv zhoršených osvitových podmínkách. Navíc tyto panely degradují pomaleji. Proto je na ně i delší záruka – AIKO ABC mají 30letou záruku na pokles výkonu, a k AEG BC dostanete dokonce 40letou službu výměny produktu nebo vrácení peněz.

Výtěžnost panelů závisí i na dalších faktorech

Kolik elektřiny panel za den či rok vyrobí, to závisí kromě účinnosti i na dalších vlastnostech panelu. Jsou to teplotní koeficient, schopnost vyrábět elektřinu při difuzním světle a zhoršených podmínkách, jako je částečné zastínění panelu, například když na něj vrhá stín vedlejší budova, strom nebo na něj spadne list a podobně. Za ideálních podmínek vyrobí panely PERC, TopCon i ABC o stejném výkonu stejné množství energie. Ideálními podmínkami rozumíme nejvhodnější sklon a orientaci panelu, úhel, teplotu 25 °C a přímý sluneční svit.

Anketa

Už jste slyšeli o unikátní technologii ABC ?
Ano, považuji ji za skutečně efektivní řešení v případě, že se člověk rozhodne pro pořízení vlastních fotovoltaických panelů.
17,2 %
Ne, slyším o tom poprvé. Tato informace vnáší do otázky účinnosti a efektivnosti nový, zajímavý pohled.
82,8 %
Celkem hlasovalo 443 čtenářů.

Rozdíl ve výrobě až o 30 % podle toho, jak si panel poradí se zhoršenými podmínkami

Jenže ideální podmínky nastávají málokdy. A právě to, jak si daná technologie poradí s podmínkami při normálním provozu, určuje, kolik elektřiny vám panel vyrobí. Pokud srovnáte technologii PERC a ABC, ABC panely začnou ráno vyrábět elektřinu dříve, protože PERC dosahují startovacího napětí až při vyšší míře osvitu. Panely ABC také vyrábějí elektřinu odpoledne delší dobu před západem slunce. Také když je zataženo nebo přijde větší mrak, vyrábějí více než PERC panely.

Vhodně zvolené panely vám zkrátí návratnost fotovoltaiky

Převedeno na konkrétní čísla, například u 10 kWp fotovoltaické elektrárny mohou ABC panely vyrobit až o 3 MWh za rok více energie oproti PERC panelům. Co to znamená v řeči peněz? Pokud byste tyto 3 MWh museli odebrat ze sítě, zaplatili byste za ně okolo 19 000 Kč v závislosti na vašem tarifu.

Přečtěte si více o technologii ABC. Pro nezávaznou nabídku vyplňte kdekoliv na webu S-Power kontaktní formulář. Pokud máte zájem o panely AEG BC se 40letou službou výměny nebo vrácení peněz, řekněte si o ně ještě dnes před spuštěním oficiálního prodeje. Můžete také volat na +420 222 701 258 v pracovních dnech mezi 9. a 18. hodinou.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám