Hlavní obsah

Dál od přelidněného břehu: Nafukovací kajak či kánoe jsou lodě pro každého

Věděli jste, že s nafukovacím kajakem či kánoí sjedete řeku, užijete si relax na rybníce nebo můžete vyrazit klidně i k moři? Dávno pryč je doba, kdy člověk přijel na dovolenou a mohl jen tiše závidět těm šťastnějším, co měli svoje plavidlo a vypluli daleko od přelidněného břehu.

Foto: Padlujte.cz

Nafukovací kajaky jsou skladné, lehké, stabilní a velmi pohodlné.

Článek

„Nevím, co lásce k vodě přivedlo nebo ještě přivede vás, ale u mě to v dětství bylo pár okének z vypůjčeného sešitu Rychlých šípů, kde tito moji hrdinové podnikli bitvu na řece s partou Potápníků. Tenkrát měli Rychlošípáci půjčené nafukovací čluny. Jak já tehdy toužil po podobném člunu. Bohužel mi však tenkrát ani doba, ani tehdejší technologické možnosti nepřály,“ vzpomíná Ondřej Petržílek, zakladatel Pádlujte.cz.

Dnes už naštěstí může mít díky stále se vyvíjejícím technologiím svoji loď u vody opravdu každý. A navíc si ji tam bez problémů přivezete třeba i autobusem. Přitom tato loď splňuje přesně to, co se od ní očekává – nízkou váhu maximální skladnost. Těmito vlastnostmi disponují rekreační kajaky a kánoe, jejichž použití je zcela jednoduché i pro naprostého začátečníka. A co víc! Tahle plnohodnotná plavidla udělají radost nejen dětem, ale i aktivním dospělým.

Věděli jste, že…?

Nafukovací loď není žádnou novinkou. První zmínky o nafukovacích plavidlech pocházejí už ze starověké Číny z oblasti, kudy protéká Žlutá řeka. K jejich výrobě se používaly kůže koz a krav, ze kterých vznikl měch, který se po dokonalém vysušení nafoukl. Na několik měchů se připevnila dřevěná konstrukce a na takto vyrobených plavidlech se překonávaly široké řeky. Už tehdy měla plavidla vlastnosti, kterých si ceníme dnes: skladnost, lehkost, snadná manipulace či velká nosnost. Další etapa vývoje nafukovacích plavidel nastala až za dlouhou dobu. Až ve druhé polovině 19. století vynalezl Američan Charles Goodyear vulkanizaci přírodního kaučuku. Pak už šlo vše ráz na ráz a začaly vznikat první moderní nafukovací čluny.

Pádlujte do světa i pro zábavu

Pokročilejší univerzální kajaky jsou už velmi pevné díky tvrdým nafukovacím drop-stitch podlážkám, které jim dodávají maximální tuhost. V kombinaci s nafouklými bočními komorami pak zajišťují i obrovskou stabilitu. To poskytuje bezpečnost při pádlování nejen na klidném a mělkém rybníku, ale i na moři, které umí pozlobit i většími vlnami.

Bát se nemusí ani jezdci, kteří si zcela nevěří s ovládáním takovýchto lodí. Výrobci na ně pamatují krátkými ploutvičkami, které minimalizují nutnost složitého udržování směru, a tak poskytnou radost z rychlé a přímé jízdy i úplnému začátečníkovi.
Ondřej Petržílek, zakladatel Pádlujte.cz

Stranou však nezůstanou ani opravdoví sportovci nebo lidé, kteří chtějí přepravovat nejen sebe, ale i nějaký náklad. Pro ně jsou určeny kompletně vysokotlaké drop-stitch lodě disponující velkým vnitřním prostorem. Jejich jízdní vlastnosti se díky tuhé konstrukci podobají pevným kánoím nebo kajakům. Přitom je však k vodě snadno dopravíte sbalené v kufru auta. A složená bude nejen vlastní loď, ale i všechny potřeby, jako jsou pádla nebo sedačky a další vodácké vybavení. Vše je maximálně skladné při zachování skvělých jízdních vlastností.

Hlavní výhody nafukovacích kajaků a kánoí

  • Skladnost

Lze je sbalit do pohodlného batohu a přepravovat třeba i autobusem, což oceníte nejen při úschově, ale i během transportu.

  • Nízká váha

V porovnání s plastovými loděmi jsou nafukovací kajaky a kánoe superlehké. Váha pevné lodě ve stejné velikosti bývá většinou více než dvojnásobná. Díky nízké váze můžete s kajakem či kánoí snadno manipulovat na břehu, ve vodě, a hlavně při transportu.

  • Stabilita

Díky plochému dnu a objemným bočnicím jsou nafukovací kajaky velmi stabilní. I úplným začátečníkům tak nabízejí klidnou plavbu bez zbytečného stresu.

  • Vysoká nosnost

Speciální konstrukce umožňuje velkou nosnost, což ocení i „velcí“ vodáci. Na cestu si můžete naložit také potřebná zavazadla a tábornické vybavení bez počítání každého gramu.

  • Pohodlí

V nafukovacím kajaku se krásně uvelebíte. Pohodlná sedačka vás pěkně podepře a na oblé bočnice si položíte ruce jako na opěrky u křesla.

  • Odolnost

Díky moderním materiálům jsou nafukovací kajaky a kánoe velmi odolné. Při výrobě se počítá s tím, že budete kajak používat v prostředí s kameny, větvemi či klacky. Nemusíte se tak bát vyrazit i na řeku.

Foto: padlujte.cz

Nafukovací kajak si užijete na rybníku, jezeře, ale i na moři

Užívejte si pádlování. Na vše ostatní je tu Pádlujte.cz

Nafukovací kajaky a kánoe už také nejsou záležitostí jen pro jednoho, maximálně dva jezdce. Nyní již běžně existují lodě, které poskytnou dostatek místa celé rodině, případně umožní přepravu i většího domácího mazlíčka. A pokud rádi jezdíte vsedě, ale občas máte chuť se i postavit a protáhnout celé tělo, tak i pro vás existuje plavidlo. Jedná se o kombinaci paddleboardu a kajaku, kterou výrobci nazývají SUPkajak.

Dovolenou s nafukovacím kajakem nebo kánoí ocení nejen děti, ale i ti, které láká podívat se, co je za nejbližším skaliskem, a užít si tak svou malou radost z objevování. Do kajaku navíc naložíte vše, co budete potřebovat třeba pro celodenní výlet podél pobřeží nebo na přesun do kavárny v nejbližším městečku.

Minislovníček vodáckého „slangu“

AhojKlasický vodácký pozdrav.
BuřtOblíbená vodácká pochoutka nebo také boční válec nafukovacího kajaku či raftu.
Číst voduUmět na řece najít dobrou a bezpečnou vodu.
Háček Vodák sedící vpředu v lodi. Je podřízen kormidelníkovi a jeho pokynům. Pádlováním pohání loď, hlásí překážky v plavební dráze, přidržuje loď při vysedání a nasedání.
Jazyk Hladký proud vody mezi dvěma překážkami.
Koníčkovací šňůra / koňadraLano přivázané ke přídi a zádi lodě. Pomocí něj se loď bez posádky přetahuje přes obtížný nebo nesjízdný úsek řeky. Také slouží k přivazování lodě u břehu.
PorcelánVodák sedící uprostřed lodi. Většinou se veze jako pasažér (obvykle děti). Má-li pádlo, pomáhá při pádlování.
ŠlajsnaPropust na jez, kterou se dá většinou jez sjet.
VracákZpětný proud za překážkou. Ideální místo pro zastavení v proudící řece.
VolejVelmi pomalu tekoucí až stojatá voda.
Zadák/kotrčníkVodák sedící vzadu v lodi. Měl by být zkušeným členem posádky, protože řídí loď.

Ahoj! Pádlujte s námi!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám