Hlavní obsah

Policie znovu přiznala chybu v případě vraždy Malhockých

– České Budějovice
Právo, Petr Pokorný

Policie v pondělí znovu přiznala, že mohla zabránit loňské vraždě českobudějovického hudebníka Pavla Malhockého (62) a jeho manželky Jany (50). Oba zemřeli loni 11. února po půlnoci ve svém bytě. Zastřelil je devětadvacetiletý Jan Heidinger, syn zavražděné ženy.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obžalovaní policisté (zleva) Jan Gregor, Jiří Kysela a Pavel Zeman

Článek

Před českobudějovickým okresním soudem pokračovalo v pondělí hlavní líčení s policisty, kteří oné kritické noci byly ve službě. Za nedbalost jsou souzeni tři. Dva pracovníci okresního operačního dispečinku policie, sedmapadesátiletý Jan Gregor, pětačtyřicetiletý Jiří Kysela a šestatřicetiletý Pavel Zeman, který vykonával funkci dozorčího stálé směny na obvodním oddělení. Všichni tři svou vinu popírají a tvrdí, že se zachovali přesně podle předpisů i zaběhnuté praxe. Všem hrozí až rok vězení.

Před soudem stojí lidé, kteří se museli rozhodovat v průběhu minut, nikoli ti, kteří na to měli celé měsíce.
obhájce

„Zjistili jsme, že došlo k určitým pochybením ze strany policie,“ prohlásil u soudu vedoucí odboru vnitřní kontroly jihočeského policejního ředitelství Jiří Čáp.

Po loňském březnovém vyšetřování museli tři zmínění policisté opustit službu.

Poprvé policie ústy svého jihočeského ředitele Radomíra Heřmana přiznala chybu asi dva týdny po vraždě na mimořádné tiskové konferenci. O své místo přišel jeho náměstek pro vnější činnost Roman Bláha. Právě toho nyní žádají vyslechnout obhájci obžalovaných. Advokát Jan Grogara, František Vavroch, Právu řekl, že pochybil systém, nikoli jednotlivci. „Před soudem stojí lidé, kteří se museli rozhodovat v průběhu minut, nikoli ti, kteří na to měli celé měsíce. Znalec, státní zástupkyně a soud,“ konstatoval Vavroch.

Soudce Michal Kubánek hlavní líčení odročil kvůli doplnění důkazů na 28. března.

O pomoc volali chvíli před vraždou

K vraždě došlo ve čtvrtek 11. února 2010 asi dvacet minut po půlnoci v bytě manželů v českobudějovické Komenského ulici. Nevlastní syn hudebníka, Jan Heidinger tam vnikl přes balkón ve zvýšeném přízemí, rozbil troje uzamčené prosklené dveře a následně nelegálně drženou pistolí zastřelil vlastní matku a jejího manžela. Většina střel směřovala na hlavy obětí. Proti otčímovi po vyprázdnění zásobníku zbraně navíc použil nůž, který mu zabodl do krku.

Heidinger rodinu dlouhodobě napadal. Útoky a výhrůžkami z jeho strany se před tragédií zabývala policie už třikrát. 16. března 2010 měl z podnětu státního zastupitelství rozhodovat soud o nařízení ambulantní psychiatrické léčby. K soudu už ale kvůli vraždě nedošlo.

Naposled volali Malhočtí o pomoc na tísňovou linku 158 asi dvě hodiny před vraždou. Policisté však v bytě pouze sepsali protokol a následně odjeli. Dozorčí obvodního oddělení rozhodl, že případem se bude policie zabývat jako přestupkem proti občanskému soužití. S touto kvalifikací souhlasili i na operačním dispečinku. Heidinger se však zřejmě zdržoval někde poblíž místa činu a po odjezdu hlídky se do bytu vrátil s pistolí svého biologického otce.

Podle státního zástupce Romana Tibitanzla obžalovaní policisté důkladně neprověřili okolnosti oznámení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám